23-10-2016

In het oude gemeentehuis van de Duitse plaats Bodenmais is op 22 oktober 2016 een museum geopend over de bariton Bernd Weikl. Weikl is ereburger van de stad en heeft het museum zelf bekostigd.

De bariton Bernd Weikl werd op 29 juli 1942 geboren in Wenen en groeide in Bodenmais op. Hij studeerde in eerste instantie bedrijfskunde in Mainz en vervolgens zang aan de Musikhochschule Hannover. Hij debuteerde in Hannover in 1968 als Ottakar in ‘Der Freischütz’ van Von Weber. Tussen 1970 en 1973 was hij ensemblelid bij de Deutsche Oper am Rhein van Düsseldorf en ondertussen maakte hij zijn debuut in 1971 bij de Salzburger Festspiele als Melot in ‘Tristan und Isolde’ en in 1972 bij de Bayreuther Festspiele als Wolfram in Tannhäuser’. Hij debuteerde in 1975 in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Figaro in ‘Il Barbiere di Siviglia’, in 1977 in het Metropolitan Opera House van New York als Wolfram en in 1980 in de Scala van Milaan als Ford in ‘Falstaff’. In totaal zong Weikl 120 rollen in vijf talen. Naast vele affiches, foto’s en boeken bevat het museum ook bijzondere objecten zoals een büste van de bariton en wordt er de bioscoopfilm van ‘Salome’ gedraaid.

Lees in Der Bayerwald-Bote

© Marco Felgenhauer