04-10-2016

De opera ‘Ariadne auf Naxos’ beleefde op 4 oktober 1916 zijn wereldpremière in de herziene versie in de Wiener Staatsoper.

Maria Jeritza zong tijdens de première op 4 oktober 1916 opnieuw – net als op 25 oktober 1912 tijdens de wereldpremière van de eerste versie in Stuttgart – de titelrol van Ariadne, Selma Kurz was Zerbinetta, Lotte Lehmann vertolkte de Komponist en Franz Schalk dirigeerde. Deze originele productie van de Weense Staatsopera werd tot 1934 in totaal 93 keer opgevoerd. Andere titelvertolksters in Wenen waren Claire Born, Fanny Cleve, Charlotte Dahmen, Lotte Lehmann, Germaine Lubin, Maria Nemeth, Vera Schwarz, Lucie Weidt en Paula Windheuser.

De Nederlandse première van de opera ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss (1864-1949) vond plaats op 24 januari 1924 in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Het was een productie van het ensemble van de Wiener Staatsoper bij de Wagnervereeniging in het kader van het Richard-Straussfeest. Claire Born was Ariadne, Gertrude Geyersbach zong Der Komponist, Maria Gerhart was Zerbinetta, Hans Duhan in de dubbelrollen van de Musiklehrer / Harlekin (zong de rollen ook tijdens de wereldpremière), Hermann Gallos in de dubbelrollen van de Offizier / Scaramuccio (zong Scaramuccio tijdens de wereldpremière), Georg Maikl in de dubbelrollen van Tanzmeister / Brighella (zong de Tanzmeister tijdens de wereldpremière), Carola Jovanovic was Echo (zong Echo tijdens de wereldpremière) en Hans Breuer was de Perückenmacher en tevens de regisseur. De slechts 37 musici van het Concertegebouworkest stonden onder leiding van de componist Richard Strauss zelf.

Deze tweede versie van ‘Ariadne auf Naxos’ wordt doorgaans uitgevoerd ook al voert men af en toe nog de originele theater-plus-opera versie op.

Kijk op YouTube