04-10-2016

De Amerikaanse operaregisseur Robert Wilson werd op 4 oktober 1941 in Waco (Texas) geboren.

Robert Wilson studeerde in eerste instantie bedrijfskunde. Vanaf 1963 studeerde hij in New York architectuur en schilderkunst en werkte hij met de choreograaf George Balanchine. Vanaf 1966 deed Wilson van zich spreken met zijn theatervoorstellingen.

Hij was verantwoordelijk voor de regie van de wereldpremière van de opera ‘Einstein on the Beach’ van componist Philip Glass op 25 juli 1976 tijdens het Avignon Festival in Frankrijk. Daarna volgden zijn ensceneringen van operaproducties in alle belangrijke operahuizen van de wereld: in 1984 ‘Médée’ van Charpentier in Lyon, 1986 ‘Alceste’ van Gluck in Stuttgart, in 1989 de wereldpremière van ‘Doktor Faustus’ van Giacomo Manzoni in de Scala van Milaan, in 1898 ‘De Materie’ van Louis Andriessen in Amsterdam, in 1991 ‘Parsifal’ van Richard Wagner in de Staatsoper Hamburg, ‘Die Zauberflöte’ in de Opéra Bastille van Parijs, in 1992 ‘Madama Butterfly‘ in de Opéra Bastille (in 2007 in reprise bij DNO in Amsterdam), in 1995 ‘Blauwbaards Burcht’ van Béla Bartók en ‘Erwartung’ van Arnold Schönberg bij de Salzburger Festspiele, in 1998 ‘Lohengrin’ van Richard Wagner in de Metropolitan Opera van New York, in 1999 ‘Orphée et Euridice’ en ‘Alceste’ van Gluck in het kader van de heropening van het Théâtre du Châtelet van Parijs, in 2002 ‘Der Ring des Nibelungen’ in Zürich en in 2007 ‘Dreigroschenoper‘ met het Berliner Ensemble in Berlijn (in 2009 in reprise in Amsterdam).

Licht werd in de producties van Wilson een even belangrijke parameter als het decor. Reductie in zijn ensceneringen voerde tot nagenoeg bewegingsloosheid. De laatste jaren kon Wilson niet echt meer nieuwe esthetische grenzen openbreken.