04-10-2016

Op 2 oktober 2016 is de Engelse tenor Thomas Round overleden.

Thomas Round werd op 18 oktober 1915 in de Engelse stad Barrow-in-Furness geboren. Hij werd ensemblelid van de D’Oyly Carte Opera Company gedurende zijn werkzaamheden als gevechtspiloot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1949 was hij eerste tenor bij de Sadlers Wells Opera voor de duur van zes jaren.

Round werkte in 1953 mee aan de wereldpremière van de opera ‘Irmelin’ van Frederick Delius onder leiding van Sir Thomas Beecham. Tevens trad hij in 1955 op in de eerste uitzending van een opera op de Brite televisie bij de BBC in ‘La Traviata’ naast Heather Harper. Hij nam daarnaast diverse opera’s op voor het platenlabel EMI.

Thomas Round werd met name geroemd vanwege zijn vertolkingen van rollen in operettes van Gilbert and Sullivan. In 1963 richtte hij ‘Gilbert and Sullivan For All’ op en toerde met het gezelschap door onder andere Noord-Amerika en Australië.

Lees in The Telegraph

© Ray Green