09-09-2016

De dramatische sopraan Ute Vinzing werd op 9 september 1936 in Wuppertal geboren.

Ute Vinzing studeerde bij Elisabeth Boeker in Lüdenscheid, bij Francesco Carrino in Düsseldorf en bij Martha Mödl. In 1966 won Ute Vinzing een zangconcours in Berlijn. Een jaar later maakte zij bij het Stadttheater von Lübeck haar debuut als Marie in ‘Die verkaufte Braut’ van Smetana, had daar ook veel succes als Senta in ‘Der fliegende Holländer’ en zou er tot 1970 blijven optreden. Tussen 1971 en 1976 was zij geëngageerd door de Wuppertaler Bühnen en zong daar ook al de partij van Brünnhilde in ‘Die Walküre’. In die tijd gasteerde zij al bij de Deutsche Oper am Rhein van Düsseldorf en Duisburg.

Ute Vinzing maakte op 30 september 1976 haar debuut in de Wiener Staatsoper als Senta. Zij zou in de Wiener Staatsoper negen rollen in 34 uitvoeringen zingen: Naast Senta nog Brünnhilde in ‘Die Walküre’ en ‘Götterdämmerung’, de titelrol in ‘Elektra’, Isolde in ‘Tristan und Isolde’, Leonore in ‘Fidelio’, Ortrud in ‘Lohengrin’, Kundry in ‘Parsifal’ en haar laatste optreden bij de Wiener Staatsoper was op 26 juni 1991 als Färberin in ‘Die Frau ohne Schatten’.

Verder gastoptredens brachten haar vanaf 1972 regelmatig naar de Hamburger Staatsoper, de Bayerische Staatsoper van München, het Teatro Colón van Buenos Aires (in 1987 als Elektra), het Grand Théâtre van Genève (in 1976 als Brünnhilde in ‘Die Walküre’ en in 1980 als Ortrud) en de Seattle Opera (Brünnhilde in ‘Der Ring des Nibelungen’). Aan de Grand Opéra van Parijs trad zij in 1977 op als Brünnhilde in ‘Die Walküre’ en in 1985 als Isolde. Met deze partij had zij in 1983 succesvol gezongen in het Gran Teatre del Liceu van Barcelona.

Ute Vinzing maakte op 26 april 1984 haar debuut bij het gezelschap van de Metropolitan Opera met een optreden als Brünnhilde in ‘Die Walküre’ in het Kennedy Center for the Performing Arts te Washington D.C.. Naast de tweede voorstelling in deze rol in Washington vier dagen later zong zij verder bij de Met nog vijf maal de partij van Elektra in dezelfde jaar in het Metropolitan Opera House in New York.

Tussen 1975 en 1984 zong zij de partijen van Brünnhilde in integrale producties van ‘Der Ring des Nibelungen’ in Düsseldorf, Hamburg, München, Berlijn, Barcelona, Buenos Aires en Seattle. Verdere gastoptredens brachten haar naar het Staatstheater van Kassel, de Koninklijke Opera van Kopenhagen, de Semperoper van Dresden en de Deutsche Oper van Berlijn. In 1988 trad zij op als Isolde in Florence, in 1989 als Elektra bij de Opéra de Marseille en in 1991 als Färberin bij het Theater Bonn en als Ortrud bij het Teatro Colón.

Ute Vinzing beëindigde in 1993 haar carrière en gaf een afscheidsconcert in Lübeck. Haar stem is vastgelegd op diverse live-registraties en als Färberin in een studio-opname van ‘Die Frau ohne Schatten’ onder leiding van Wolfgang Sawallisch op EMI.

Kijk op YouTube