08-09-2016

Op 8 september 2016 is de Zuid-Afrikaanse tenor Johan Botha overleden.

Johan Botha werd op 19 augustus 1965 in de Zuid-Afrikaanse plaats Rustenburg geboren. Hij maakte zijn operadebuut in 1989 in Roodepoort als Max in ‘Der Freischütz’ en had zijn internationale doorbraak in 1993 in de Opéra Bastille als Pinkerton in ‘Madama Butterfly’ van Puccini.

Zijn internationale carrière bracht hem naar alle belangrijke operahuizen van de wereld. In de Scala van Milaan zong hij voor het eerst op 11 januari 1996 als Pinkerton. Verder zong hij in de Scala nog de rollen van Radamès in ‘Aida’ en Der Kaiser in ‘Die Frau ohne Schatten’.

Botha maakte op 20 februari 1996 zijn debuut in de Wiener Staatsoper als Cavaradossi in ‘Tosca’ en dit operahuis zou tot het einde van zijn carrière zijn thuisbasis blijven. Hij zong er verder de rollen Radames, Bacchus in ‘Ariadne auf Naxos’, Turiddu in ‘Cavalleria Rusticana’, Apollo in ‘Daphne’, Erik in ‘Der fliegende Holländer’, Ein Sänger in ‘Der Rosenkavalier’, als verrassingsgast bij Orlofsky in ‘Die Fledermaus’, Der Kaiser in ‘Die Frau ohne Schatten’, Stolzing in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, Siegmund in ‘Die Walküre’, Florestan in ‘Fidelio’, Arrigo in ‘I Vespri Siciliani’, Canio in ‘Pagliacci’, Calaf in ‘Turandot’ en de titelrollen in ‘Andrea Chénier’, ‘Don Carlo’, ‘Otello’, ‘Tannhäuser’, ‘Parsifal’ en ‘Lohengrin’. In 2003 kreeg hij in de Wiener Staatsoper de onderscheiding van Kammersänger. Zijn laatste optreden in de Wiener Staatsoper was op 8 april 2015 in de titelrol van ‘Parsifal’.

Botha maakte zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York op 6 januari 1997 als Canio. Hij trad ruim tachtig maal in de Met in rollen als Stolzing, Florestan, Calaf, Radamès, Siegmund en de titelrollen in ‘Don Carlo’, ‘Otello’, ‘Tannhäuser’ (met Eva-Maria Westbroek als Elisabeth) en ‘Lohengrin’. Bij de Bayreuther Festspiele maakte hij met de rol van Siegmund pas in 2010 zijn debuut. Siegmund was in Bayreuth zijn enige rol en hij zong er deze partij nog in 2013 tot en met 2015.

Johan Botha overleed in Wenen aan de gevolgen van leverkanker. Hij laat zijn echtgenote Sonja en twee zonen achter.

Lees in Kurier

© Ali Schafler