07-09-2016

De opera ‘Frau Schindler’ van de Amerikaanse componist Thomas Morse zal een preview beleven in het oude werkkamp en fabriek van Oskar Schindler in het Tsjechische stadje Brněnec.

Oskar Schindler (1908-1974) en zijn vrouw hielpen in de Tweede Wereldoorlog Joden die uit Krakau kwamen in zijn fabriek aan werk en brachten daarmee meer dan 1000 Joden in veiligheid. De fabriek is het enige bewaarde concentratiekamp in Tsjechië en tot een aantal jaren geleden zelfs nog in gebruik voor textielproductie. De ruïne is nu een gedenkplaats.

Thomas Morse begon vier jaren geleden met het componeren van ‘Frau Schindler’ en focust zich in de opera op de psychologie van de personages en hun relaties in de Tweede Wereldoorlog. Van de opbrengst wil hij het behoud van het fabriekscomplex in Brněnec bekostigen. De wereldpremière van ‘Frau Schindler’ zal plaatsvinden op 9 maart 2017 in het Gärtnerplatztheater van München.

Lees in Prague Monitor