15-07-2016

In het tweede weekend van juli 2016 is de Britse sopraan Catherine Wilson overleden.

Catherine Wilson werd in 1936 in Glasgow geboren. Zij studeerde aan de Royal Manchester College of Music en zong in eerste instantie rollen voor mezzosopraan bij Opera for All en in Glyndebourne.

In 1960 maakte zij haar debuut bij de Sadler’s Wells Opera in de titelrol van ‘La Cenerentola’ van Rossini. Bij dit gezelschap vertolkte zij tevens Rosina, Dorabella en Cherubino. Verder zong zij later bij de Sadler’s Wells de rol van Ninetta in ‘La Gazza Ladra’ van Rossini en was zij Jenny in de wereldpremière van ‘The Mines of Sulphur’ van Bennett op 24 februari 1965.

Zij werkte in 1964 met Benjamin Britten samen in Aldeburgh voor de opname van ‘Albert Herring’ als Nancy en toerde met de English Opera Group naar Rusland en Canada. Verder trad zij met Britten op in voorstellingen van ‘Turn of the Screw’ in 1972.

Catherine Wilson maakte haar debuut bij de Scottish Opera in de lente van 1966 als Nancy in ‘Albert Herring’ en Ortlinde in ‘Die Walküre’. Daarna volgden rollen als de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’ in 1968, de Governess in ‘The Turn of the Screw’ in 1970, Freia en Gutrune in ‘Der Ring des Nibelungen’ in 1971, Helena in ‘A Midsummer Night’s Dream’ in 1972, Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’, Ellen Orford in ‘Peter Grimes’ en Hanna Glawari in ‘Die lustige Witwe’ in 1973. Rollen die zij er in latere seizoenen zong waren Rosalinde, Female Chorus, de Marschallin, Emilia Marty, Alice Ford en Marcellina. Ten slotte vertolkte zij nog de stomme rol van Tadzio’s Mother in ‘Death in Venice’. Ook werkte zij bij het gezelschap mee aan de wereldpremières van ‘The Catiline Conspiracy’ van Iain Hamilton op 16 maart 1974 in de rol van Fulvia en van ‘Mary, Queen of Scots’ van Thea Musgrave op 6 september 1977 in de rol van Mary.

De stem van Catherine Wilson is door Decca vastgelegd op studio-opnamen als Nancy in ‘Albert Herring’ (1964) en als Witch in ‘Dido and Aeneas’ (1961). Voor EMI zong zij de titelrol in een Engelstalige productie van de Scottish Opera van ‘Die lustige Witwe’ tijdens opnamen van hoogtepunten (1977).

Catherine Wilson was getrouwd met dirigent Leonard Hancock, die in 1999 overleed.

Lees in Scottish Opera

Kijk op YouTube

© Bob Anderson