15-07-2016

De serie Live in HD uitzendingen van opera’s vanuit de Metropolitan Opera in New York werd ooit beschouwd als de toekomst van de opera, maar wordt door sommigen gezien als zijn ondergang.

De Metropolitan Opera van New York heeft te maken met tegenvallende resultaten. De kaartverkoop daalde in het afgelopen seizoen naar 66% en de muzikaal directeur James Levine moest zijn functie neerleggen. Ook de Live in HD uitzendingen van Met-opera’s in de bioscoop hebben na tien jaren niet gebracht wat men ervan verwacht had. De voorstellingen worden wereldwijd in meer dan 2000 bioscopen getoond aan zo’n 2,7 miljoen toeschouwers en brachten per seizoen $18 miljoen op. Maar ze hebben geen nieuw operapubliek opgeleverd en ze lijken een goedkoop alternatief te zijn voor mensen die anders wellicht een toegangsbewijs voor de opera zouden hebben gekocht. En HD blijkt geen vervanging van opera te zijn, want het geeft geen accuraat beeld van hoe de stemmen in het operahuis klinken. Het einde van de broadcasts en transmissions is echter nog niet in zicht, want gedacht wordt inmiddels ook aan betaalde uitzendingen op draagbare apparaten en YouTube.

Lees in The Washington Post

© Ken Howard