16-07-2016

Herbert von Karajan was één van de belangrijkste dirigenten van de 20ste eeuw. Maar de vraag laat zich stellen of men zijn artistieke prestaties los kan zien van zijn Nazi-verleden.

Herbert von Karajan werd op 5 april 1908 in Salzburg geboren en leidde van 1956 tot 1989 de Berliner Philharmoniker. Voor velen zijn echter de mooie opnamen die hij maakte besmeurd door zijn leugens over zijn politieke opportunisme in de Tweede Wereldoorlog.

Von Karajan was één van de belangrijkste dirigenten van het Nationaal-socialisme. Hij trad op 8 april 1933 – twee maanden nadat Hitler aan de macht kwam – toe tot de NSDAP-Ortsgruppe V in zijn geboortestad Salzburg (Nr. 1 607 525). Dit lidmaatschap van de Nazipartij werd in 1939 met terugwerkende kracht omgezet naar 1 mei 1933 voor de stad Ulm (Nr 3 430914), waar hij vanaf 1930 dirigeerde.

In 1939 werd Von Karajan op de 50e verjaardag van Hitler geëerd tot Hitlers “Staatskapellmeister” en hij werd vermeld op de Führers “Gottbegnadeten-Liste”. Von Karajan hertrouwde in de Tweede Wereldoorlog met een “tweede graads” Joodse vrouw. Na de oorlog beweerde hij dat hij vanwege dit huwelijk voor het tribunaal van de Nazipartij moest verschijnen en vervolgens zijn partijlidmaatschap had opgezegd, maar dit bleek een leugen. Zijn intacte partijpapieren bevatten geen documentatie van opzegging. De denazificatie autoriteiten geloofden hem echter. Herbert von Karajan deed later het onweerlegbare bewijs van zijn lidmaatschap van de Nazipartij af als leugens en valsheid in geschrifte.

Lees in Classical Music

© Getty