12-07-2016

Ed Spanjaard volgt Jan Willem de Vriend op als de nieuwe vaste dirigent van het Orkest van het Oosten. Spanjaard trad de afgelopen jaren al geregeld op met het orkest.

Tot eind seizoen 2012 was Spanjaard chef-dirigent van het Limburg Symphony Orchestra in Maastricht en van het in hedendaagse muziek gespecialiseerde Amsterdamse Nieuw Ensemble. Daarnaast is hij regelmatig gastdirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest, de Nederlandse radio-orkesten en het Nederlands Kamerkoor. Ook dirigeerde hij bij de Münchner Philharmoniker, was werkzaam bij de Staatskapelle Weimar, het Deens Nationaal Symfonie Orkest, de Opéra van Lyon, Ensemble InterContemporain (Parijs), Ensemble Modern (Frankfurt) en KlangForum Wien.

Onder leiding van Ed Spanjaard werd tussen 2009 en 2012 bij de Nationale Reisopera de cyclus ‘Der Ring des Nibelungen’ van Richard Wagner uitgevoerd. Jan Willem de Vriend blijft bij het Orkest van het Oosten nog aan voor het seizoen 2016/2017. Zijn afscheidsconcert staat gepland voor mei 2017. Daarna neemt Spanjaard het stokje over.

Lees in De Telegraaf

© Rob de Jong