12-07-2016

De productie van ‘Parsifal’ bij de Bayreuther Festspiele 2016 is volgens regisseur Uwe Eric Laufenberg met de wisseling van de dirigenten veranderd.

Andris Nelsons liet zijn contract bij de Bayreuther Festspiele eind juni 2016 ontbinden, waarna Hartmut Haenchen voor hem inviel om het festival met ‘Parsifal’ op 25 juli 2016 te openen.

De minitieuze opvatting van Haenchen zou echter tot spanningen leiden, aldus Laufenberg. Nelsons zou de muziek breder hebben genomen en vanuit de personages getracht hebben te bezielen, maar Haenchen gelooft eerder dat de muzikale architectuur de stroom van zegen levert. Haenchen is nauwlettend om zijn opvatting van het werk in de paar overgebleven repetities over te brengen, zegt Laufenberg. Haenchen heeft ook zijn eigen orkestmateriaal meegebracht, wat in eerste instantie voor irritatie zorgde.

Lees in Musik Heute

© Riccardo Musacchio