28-06-2016

Het skelet van de 19e-eeuwse castraatzanger Gaspare Pacchierotti is opgegraven opdat onderzoekers de effecten van castratie konden bestuderen.

Het skelet van Gaspare Pacchierotti is het eerste volledige lichaam van een castraatzanger dat anatomisch is bestudeerd. Al eerder werd het skelet van Farinelli onderzocht, maar dat was slechts deels intact. Pacchierotti werd voor zijn 12e jaar gecastreerd, maakte zijn debuut op zijn 19e, stopte met zingen op zijn 53e en overleed op zijn 81ste.

Het onderzoeksteam ontdekte bij Pacchierotti anatomische afwijkingen die het gevolg waren van de castratie. Zo had Pacchierotti’s ruggenwervel diverse botbreuken ten gevolge van osteoporose. De osteoporose was veroorzaakt door de hormoonveranderingen. Verder was Castrati ruim 1.90m lang vanwege een late verbening van de groeischijven in de lange botten.

Nader onderzoek toonde ook skeletafwijkingen aan, die het gevolg zouden kunnen zijn geweest van het zingen van opera. Belangrijke hulpademhalingsspieren waren veranderd, de triceps waren sterk ontwikkeld en de nekwervel vertoonden artrose. De laatste twee kenmerken zouden volgens de onderzoekers zijn teweeggebracht door de lichaamshouding van Pacchierotti tijdens het zingen.

Lees in Forbes