29-06-2016

Op 29 juni 2016 is de Oekraïense bas Vasyl Slipak overleden. Slipak werd gedood door een scherpschutter in het oorlogsgebied rond de Oost-Oekraïense stad Loehansk.

Vasyl Slipak werd op 20 december 1974 in de West-Oekraïense oblast Lviv geboren. Hij studeerde aan het conservatorium van Lviv en tijdens zijn opleiding won hij het Concours International de Chant de Clermont-Ferrand in Frankrijk. In 1996 ontving Slipak een uitnodiging om op te treden in de Opéra Bastille in Parijs. Hij woonde en werkte vervolgens gedurende 19 jaren in Frankrijk. Zijn glansrollen waren onder andere Sparafucile in ‘Rigoletto’, Der Tod in ‘Der Kaiser von Atlantis’ en Escamillo in ‘Carmen’.

Toen Rusland twee jaren geleden de oorlog in Oekraïne begon onderbrak Vasyl Slipak zijn zangcarrière en keerde terug naar zijn geboorteland om als vrijwillige soldaat zijn vaderland te verdedigen. Op 29 juni 2016 werd hij om 6.00 uur ’s ochtends getroffen door een sluipschutter.

Lees in Ukraine Today