19-05-2016

Op 13 mei 2016 is de Amerikaanse mezzosopraan Irene Jordan overleden.

Irene Jordan werd op 25 april 1919 in de Amerikaanse plaats Birmingham geboren. Zij studeerde in 1939 af in zang en drama aan het Judson College in de plaats Marion in de Amerikaanse staat Alabama. Een jaar later verhuisde zij naar New York waar zij zang, ballet, Duits, Frans en Italiaans studeerde.

Irene Jordan maakte haar debuut in de Metropolitan Opera van New York tijdens de seizoensopening op 11 november 1946 in de mezzosopraanpartij van Mallika in ‘Lakmé. Zij zou bij de Met tot en met 1948 ruim 70 optredens geven in vooral bijrollen voor sopraan. Op 23 maart 1957 gaf zij als de Koningin van de Nacht haar laatste optreden in de Met na een afwezigheid van negen jaren.

Ook gaf Irene Jordan concerten ten behoeve van de Southern Baptist Foreign Missions Board in Libanon, Duitsland, Trinidad, Venezuela, Ecuador en Nigeria. Verder gaf zij – naast haar optredens – zangles aan de Northwestern University, de Eastman School of Music, de Manhattan School of Music, het The King’s College en het Kennesaw College. Haar carrière omspande zes decennia. Haar laatste grote optreden was in de zomer van 1999 op 80-jarige leeftijd met liederen van Brahms voor zangstem en altviool in de Mohawk Trail Concert Series in Charlemont, Massachusetts. Irene Jordan overleed in Craneville Place in Dalton, Massachusetts, waar zij sinds 2008 woonde.

Kijk op Obits

Kijk op YouTube