19-05-2016

De Raad voor Cultuur heeft het nieuwe Kunstenplan voor de komende vier jaren bekend gemaakt.

De Raad voor Cultuur heeft geoordeeld dat de producties van Opera Zuid de afgelopen periode van een „matig niveau” waren en het gezelschap zich „weinig ontwikkeld” heeft. Bovendien hekelt de raad de vereenzelviging van het operahuis met de persoon van de intendant. De raad vindt dan ook dat Opera Zuid geen subsidie moet krijgen, tenzij het op korte termijn een plan indient dat uitzicht geeft op verbetering. Van Opera Zuid wordt een nieuw activiteitenplan verwacht, dat uitgaat van twee volwaardige operaproducties per seizoen.

Voor de Nederlandse Reisopera geldt dat men ook de komende vier jaar verzekerd is van subsidie. Het gezelschap houdt de huidige subsidie van 3,5 miljoen per jaar, maar extra geld zoals de Reisopera had gewenst komt er niet.

De subsidieperiode van het nieuwe Kunstenplan loopt van 2017 tot 2021.

Lees in Tubantia

© Emiel Muijderman