18-02-2016

Op 18 februari 2016 is de operaregisseur Federik Mirdita overleden.

Federik Mirdita werd op 26 januari 1931 in Tirana geboren en studeerde in Wenen theaterwetenschappen, psychologie en kunstgeschiedenis. Zijn eerste theaterervaring in de praktijk deed hij op in de jaren vijftig op diverse zogenaamde Wiener Kellerbühnen. In 1955 werd hij assistent van Herbert von Karajan bij de Wiener Staatsoper. Daarna werkte Mirdita als freeelance operaregisseur in Duitstalige landen. Hij was tussen 1964 en 1967 hoofdregisseur in Braunschweig en aansluitend operadirecteur in Linz. Tussen 1981 en 1986 was hij intendant van het Salzburger Landestheaters Wenen/Salzburg.

Zijn internationale regiecarrière bracht hem naar onder andere Buenos Aires, New York, San Francisco en Nederland. Bij Opera Forum regisseerde hij in 1970 ‘Wozzeck’ van Alban Berg en bij De Nederlandse Operastichting in 1976 ‘Dido and Aeneas’ van Purcell. In 1996 was Mirdita de eerste Oostenrijkse regisseur in het Bolshoi Theater van Moskou. Driekwart van zijn ruim 180 regieproducties betroffen opera. Daarvan werd ‘La Clemenza di Tito’ het meest frequent opgevoerd, onder andere in Wenen, Salzburg, Parijs, Napels en New York.

Federik Mirdita overleed in een Weens ziekenhuis ten gevolge van zware verwondingen die hij door een verkeersongeval opliep.

Lees in Der Standard

© Wihelmo | Wikimedia Commons