04-02-2016

‘Der Ring des Nibelungen’ van Wagner werd in de Verenigde Staten voor het eerst integraal opgevoerd in de lente van 1889 aan de Metropolitan Opera van New York. De New Yorker Morgan Library organiseert met “The Ring” nu een tentoonstelling over de ontvangst van Wagners muziek in Amerika en over het ontstaan van het monumentale werk.

De Hongaarse regisseur Anton Seidl was verantwoordelijk voor het succes van ‘Der Ring des Nibelungen’ in de Metropolitan Opera. Seidl had in Bayreuth aan de wereldpremière meegewerkt en met potlood de regieaanwijzingen in een boekje genoteerd. Hieraan hield hij zich toen hij in 1885 als chefdirigent werd aangesteld in de Metropolitan Opera. De decors en kostuums waren gebaseerd op de originele van Bayreuth en zijn nu tijdens de tentoonstelling te bewonderen.

Lees in Deutschlandfunk

© Rüdiger Wölk