02-02-2016

Martina Arroyo werd op 2 februari 1936 in New York City geboren.

Martina Arroyo studeerde bij Marinka Gurewich en debuteerde in 1958 in een concertante uitvoering van ‘L’Assassinio nella Cattedrale’ van Pizzetti in Carnegie Hall. In 1959 won zij de Metropolitan Opera Auditions, waarna zij een engagement bij de Metropolitan Opera van New York kreeg. Hier debuteerde zij op 14 maart 1959 als Una Voce dal Cielo in ‘Don Carlos’ van Verdi. Vervolgens kwam zij naar Europa en gasteerde tussen 1961 en 1979 in 24 voorstellingen aan de Wiener Staatsoper als Aida, Elisabetta in ‘Don Carlos’, Leonora in ‘La Forza del Destino’ en ‘Il Trovatore’ en als Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’. In 1963 werd zij ensemblelid van het Opernhaus von Zürich. Op 6 februari 1965 zong zij in de Met voor het eerst een grote rol toen zij als Aida insprong voor Birgit Nilsson. Met die rol nam zij na zo’n 200 voorstellingen afscheid van de Met op 31 oktober 1986.

Andere rollen van haar zeer omvangrijke repertoire waren onder andere de titelrollen in ‘Madama Butterfly’, ‘Turandot’ en ‘La Gioconda’, Donna Anna in ‘Don Giovanni’, Liù in ‘Turandot’, Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’, Elvira in ‘Ernani’, Lady Macbeth in ‘Macbeth’, Maddalena in ‘Andrea Chénier’, Elsa in ‘Lohengrin’ en Valentine in ‘Les Huguenots’. Zij werkte mee aan de wereldpremières van ‘Momente’ van Stockhausen op 21 mei 1962 in Keulen onder leiding van de componist zelf en ‘Andromache’s Farewell’ van Barber op 4 april 1963 in het Lin­coln Cen­ter for the Per­form­ing Arts onder leiding van Thomas Schippers.

Na het beëindigen van haar zangcarrière werd zij benoemd tot zangdocente aan de Louisiana University.

De stem van Martina Arroyo is vastgelegd door diverse labels als DGG (Donna Elvira in ‘Don Giovanni’, Achtste Symfonie van Gustav Mahler, ‘Samson’ van Händel), RCA (‘I Vespri Siciliani’, Valentine in ‘Les Huguenots’), Philips (Donna Anna in ‘Don Giovanni’), MCA (‘Requiem’ van Fauré), HMV (‘Un Ballo in Maschera’, ‘Aida’ en ‘La Forza del Destino’), Wergo (Stockhausen), Claves (‘Messa da Requiem’ van Verdi) en Myto (Selika in ‘L’Africaine’ van Meyerbeer).

Kijk op YouTube