14-01-2016

De Nederlandse sopraan Angela Cona werd als Engeline (Lien) Westerhuis geboren op 14 januari 1891 te Usquert, Noord-Groningen.

Al op jonge leeftijd geeft zij blijk van muzikaliteit en een mooie stem te hebben en op haar 21ste wordt zij toegelaten voor het Amsterdamsch Conservatorium. Tijdens haar studie maakt zij in 1914 een reis naar Berlijn, waar zij de Italiaanse sopraan Gemma Bellincioni ontmoet. Deze sopraan – de eerste Santuzza – woonde daar en de dames zouden elkaar daarna nog vaak ontmoeten. Na haar afstuderen in 1915 geeft Lien les in Solozang en Spreken in Amsterdam en zou zij de titelrol in ‘Les Noces de Jeanette’ van Massé bij het hoofdstedelijk operagezelschap zingen. In 1922 reist Lien Westerhuis naar Parijs en neemt lessen bij de beroemde mezzosopraan Claire Croiza. In 1924 verhuist ze naar Den Haag en neemt les bij Bellincioni, die inmiddels in Den Haag een operaschool was begonnen. Bellincioni raadt haar aan naar Italië te gaan, aangezien daar meer mogelijkheden voor haar sopraan zouden zijn. In Italië neemt Lien Westerhuis in 1926 deel aan een reizend operagezelschap en gebruikt vanaf dan de artiestennaam Angela Cona. Daar zingt zij met name de rollen van Donizetti: Norina in ‘Don Pasquale’, Adina ‘L’Elisir d’Amore’ en de titelrollen in ‘Lucia di Lammermoor en ‘Linda di Chamounix’. Daarnaast zingt zij Gilda in Verdi’s ‘Rigoletto’ en Rosina in Rossini’s ‘Il Barbiere di Siviglia’. Lien Westerhuis, alias Angela Cona, verlaat Italië in 1936 in verband met de gespannen politieke situatie en vestigt zich uiteindelijk in Groningen, waar zij op 15 mei 1984 op 93-jarige leeftijd overlijdt.

Lees in Boeken