13-01-2016

Op 8 januari 2016 is de Engelse sopraan Marion Studholme overleden.

Marion Studholme werd in 1930 geboren. Zij zong gedurende 25 jaren bij het gezelschap van de Sadler’s Wells. Zij trad er in 1952 op als Blonde in ‘Die Entführung aus dem Serail’ en als Sophie in ‘Werther’ van Massenet. In 1961 zong zij de rol van Yum Yum in ‘Mikado’ bij het Sadler’s Wells nadat de D’Oyly Carte copyright eindigde. Eerder in dat seizoen was zij op West End te bewonderen in Her Majesty’s Theatre in Haymarket in het kader van het Canadese Stratford Festival in twee andere operettes van Gilbert & Sullivan als Josephine in ‘HMS Pinafore’ en Mabel in ‘The Pirates of Penzance’. Begin jaren zestig zong zij Blonde ook bij de Scottish Opera. Andere grote rollen van haar repertoire waren Despina in ‘Così fan tutte’ en Susanna in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart, Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’, Adele in ‘Die Fledermaus’, Gilda in ‘Rigoletto’ en Gretel in ‘Hänsel und Gretel’.

Marion Studholme werkte mee aan diverse opnamen, waaronder ‘The Lodger’ van Phyllis Tate, in de rol van één van Auntie’s “nieces” in ‘Peter Grimes’ van Britten onder leiding van de componist zelf uit 1959, ‘The Mikado’ onder leiding van Alexander Faris, ‘H.M.S. Pinafore’ en hoogtepunten uit operettes van Gilbert & Sullivan met het London Concert Orchestra onder leiding van Marcus Dods en hoogtepunten uit ‘Die Fledermaus’ onder leiding van Vilém Tausky.

Na het beëindigen van haar zangcarrière gaf zij les aan de Royal College of Music en onder haar studenten waren Sally Burgess en Sarah Brightman.

Lees in The Times

Kijk op YouTube