18-12-2015

Op 16 december 2015 is de Nederlandse alt Aafje Heynis overleden.

Aafje Heynis werd op 2 mei 1924 in het Noord-Hollandse Krommenie geboren. Zij had van 1946 tot 1949 zangles van de pedagoge Aaltje Noordewier-Reddingius en deed Staatsexamen Zang in 1948. Op 16 januari 1946 trad zij al voor het eerst op in het Concertgebouw van Amsterdam toen zij meewerkte aan een bijeenkomst van de Communistische Partij van Nederland. Haar professionele debuut in Concertgebouw maakte zij op 8 april 1952 in de ‘Matthäus Passion’ van Bach naast Jo Vincent. Aafje Heynis kreeg daarna vooral bekendheid als oratoriumzangeres en vertolkte werken van Bach, Beethoven (Symfonie Nr.9), Brahms (‘Alt-Rapsodie’), Händel (‘Messiah’), Mahler (Symfonie Nr.2) en Vivaldi (‘Stabat Mater’).

Slechts sporadisch trad zij op in opera’s. Zo zong zij in 1958 in de Kunstmaand in de Stadsschouwburg van Amsterdam de rol van Nanette in ‘Der Wildschütz’ van Lortzing, in 1965 bij de VARA-Matinee in het Concertgebouw te Amsterdam de Tweede Coryphée in ‘Assassinio nella Cathedrale’ van Pizzetti en in 1969 bij De Nederlandse Operastichting de rol van Cornelia in ‘Giulio Cesare’ van Händel.

Aafje Heynis werkte met bekende dirigenten als Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Otto Klemperer, Charles Munch en Wolfgang Sawallisch. Verder nam zij talrijke platen op voor het label Philips.

Het laatste optreden van Aafje Heynis was op 19 december 1983. Daarna gaf zij nog zangles aan onder anderen Charlotte Margiono. Aafje Heynis overleed in een zorgcentrum in Huizen.

Kijk op NOS