17-12-2015

De tenor Hugh Beresford werd op 17 december 1925 in het Britse plaats Birkenhead geboren.

Hugh Beresford studeerde zang aan de Royal College of Music in Manchester en vervolgens aan de Musikakademie in Wenen en was Londen, Milaan en Düsseldorf leerling van Dino Borgioli, Alfred Piccaver, Melchiorre Luise, Francesco Carino en Wolfgang Steinbrueck.

In 1951 ontving Beresford de Richard Tauber-Prijs en in 1953 debuteerde hij als bariton aan het Landestheater van Linz/Donau als Wolfram in ‘Tannhäuser’. Vervolgens was hij verbonden aan de Stadttheaters van Graz en Augsburg en tussen 1958 en 1960 aan het Opernhaus van Wuppertal. In 1960 werd hij ensemblelid van de Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf-Duisburg.

Daarna begon voor Beresford zijn internationale carrière. Vanaf 1960 gasteerde hij meerdere malen aan de Royal Opera House Covent Garden van Londen en gastoptredens brachten hem naar de Wiener Staatsoper (tussen 1961 en 1964 als Mandryka in ‘Arabella’ en in 1973 als Florestan in ‘Fidelio’), München, Stuttgart, Frankfurt, Zürich en Parijs. In 1963 en 1966 werkte hij mee aan het Holland Festival en in 1969 was hij in Amsterdam te gast in de titelrol van ‘Rigoletto’.

Daarnaast waren zijn grote baritonrollen onder andere de titelrol in ‘Nabucco’, Posa in ‘Don Carlos’ van Verdi, Luna in ‘Il Trovatore’, Ford in ‘Falstaff’, Iago in ‘Otello’ van Verdi, Alfio in ‘Cavalleria Rusticana’ en de titelrollen in ‘Jevgeni Onjegin’ en ‘Don Giovanni’.

Vanaf eind jaren zestig begon Beresford rollen voor tenor te zingen. Zo zong hij in 1969 bij de Scottish Opera van Glasgow de rol vam Alvaro in ‘La Forza del Destino’. Bij de Bayreuther Festspiele zong hij in 1972 en 1973 de titelrol in ‘Tannhäuser’. In 1981 was hij te horen in de Munt Schouwburg van Brussel als Siegmund in ‘Die Walküre’ en in Keulen als Florestan en Erik in ‘Der fliegende Holländer’. Verder rollen van zijn tenorrepertoire waren de titelrol in ‘Peter Grimes’ van Britten, Herodes in ‘Salome’ van R. Strauss, Canio in ‘Pagliacci’ en Bacchus in ‘Ariadne auf Naxos’ van R. Strauss.

De stem van Hugh Beresford als bariton is op de plaat vastgelegd in opnamen van hoogtepunten uit ‘Rigoletto’ en ‘Faust’ voor Eurodisc, als Mandryka in een live-opname uit 1966 van ‘Arabella’ in Venetië op het label Mondo Musica en ‘Edipo Re’ van Leoncavallo in 1960 in Linz. Tevens bestaat er een opname van Beresford als tenor in de titelrol van ‘Tannhäuser’ in Bayreuth 1972.

Kijk op YouTube