18-12-2015

De Italiaanse sopraan Maria Parazzini werd op 18 december 1940 geboren in Montegridolfo in de Italiaanse provincie Rimini.

Maria Parazzini studeerde aan het Conservatorio Rossini in Pesaro en daarna aan de Accademia Chigiana in Siena. Zij was een leerling van de bekende sopraan Gina Cigna.

Maria Parazzini trad toe tot de operastudio van het Teatro Massimo in Palermo, waar zij debuteerde als Violetta in ‘La Traviata’. Zij won vervolgens het zangconcours van Vercelli en het Verdi-Concours in Parma. Zij maakte haar debuut in de Scala van Milaan in 1971 als Bloemenmeisje in ‘Parsifal’. In de Scala zong zij in 1979 nog de rol van Anai in ‘Mosè’ van Rossini en in 1987 Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’.

In 1972 trad zij met het ensemble van het Teatro Massimo Palermo op in de Nationale Opera van Sofia en bij het Edinburgh Festival als Odabella in ‘Attila’ van Verdi. In 1976 gasteerde zij in de titelrol van ‘La Traviata’ bij de Bayerische Staatsoper te München. In het Teatro dell’Opera van Rome zong zij in 1976 in ‘Il Bravo’ van Mercadante, in 1980 als Lucrezia in ‘I Due Foscari’, in 1981 als Odabella en tevens in 1981 als Elvira in ‘Ernani’. In de Arena van Verona zong zij in 1987 de titelrol in ‘Aida’.

Zij zong tijdens haar carrière in alle belangrijke operahuizen van Italië, waaronder Venetië (1976 als Odabella en 1977 als Lucrezia in ‘I Due Foscari’), de thermen Caracalla in Rome (1977 als Aida), het Teatro San Carlo van Napels (1982 als Elvira in ‘Ernani’), Bilbao (1983 als Lucrezia), het festival von Ravenna (1984 als Leonore in ‘Il Trovatore’), het Teatro Margherita Genua (1985 als Maddalena in ‘Andrea Chénier’), het Theater von Novara (eveneens Maddalena), Turijn, Bologna en het Maggio Musicale Fiorentino. Haar internationale loopbaan bracht haar verder nog naar Frankfurt.

De stem van Maria Parazzini is vastgelegd op opnamen van ‘Il Bravo’ van Mercadante (label Italia) en ‘I Due Foscari’ (label Mondo Musica).

Kijk op YouTube