28-07-2013

Op 28 juli 2013 is de Nederlandse sopraan Nelly Morpurgo overleden.

Nelly Morpurgo werd op 3 maart 1934 als Pieternella Johanna Morpurgo in Amsterdam geboren en studeerde zang bij onder anderen Coby Riemersma. Al op 16 april 1960 zong zij in het Concertgebouw van Amsterdam de rol van Brigita in ‘Iolanta’ bij de VARA-Matinee naast Gerry de Groot in de titelrol. Nelly Morpurgo maakte haar debuut op 3 november 1961 bij de toenmalige De Nederlandse Opera te Amsterdam als de Zweite Knabe in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. In 1965 ging het gezelschap over in De Nederlandse Operastichting, waar Nelly Morpurgo hoofdrollen ging zingen. In totaal zong Nelly Morpurgo bij DNO in zo’n 65 producties. Haar grote successen waren er als Judith in ‘Blauwbaards Burcht’ van Bartók (1973, 1975 en 1977) en als Fenena in ‘Nabucco’ van Verdi (1971, 1972 en 1975). Tevens gasteerde Nelly Morpurgo enkele malen in de operastudio van De Munt Opera van Brussel. Daar zong zij in 1967 de rol van de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart en de partij van Fifi Ficelle in ‘Chambre Séparée’ van de componist Temple Abady. In 1980 werkte Nelly Morpurgo mee aan de scenische wereldpremière van de opera ‘Thijl’ van Jan van Gilse in de rol van Gilline in het kader van het Holland Festival. Zij in 1982 en 1983 op het prestigieuze Glyndebourne Festival te horen als Fata Morgana in 21 voorstellingen van ‘The Love of Three Oranges’ van Prokofiev onder leiding van Bernard Haitink. Van deze productie is een opname op DVD uitgebracht en Glyndebourne heeft plannen om de uitvoering binnenkort op CD uit te brengen. Haar laatste optreden was in 1986 bij De Nederlandse Operastichting als de waarzegster in ‘Arabella’ van Richard Strauss. Nelly Morpurgo was al enige tijd ernstig ziek en verbleef in een verzorgingshuis in IJmuiden. Daar overleed zij aan hartfalen en in stilte is zij op 29 juli 2013 gecremeerd.