03-05-2013

Op haar verjaardag 3 mei 2013 is de Nederlandse mezzosopraan Mimi Aarden overleden.

Mimi Aarden werd op 3 mei 1924 in Steenbergen geboren. Zij studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij Ruth Horna en Daniella Lohoff en maakte haar operadebuut in 1948 in de titelrol van ‘Carmen’ te Antwerpen. Haar Nederlandse debuut was op 19 maart 1953 als Derde Dame in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart bij de Utrechtse Opera. Een jaar later zong zij op 25 maart 1954 al de titelrol in ‘Carmen’ van Bizet bij De Nederlandsche Opera. In het seizoen 1955 / 1956 was zij verbonden aan de Städtischen Oper van Berlijn. Zij werkte in 1957 mee aan een radio-opname van ‘Hérodiade’ van Massenet, waarin zij de titelrol zong (CD label Malibran). Zij maakte in 1958 haar debuut in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Amneris in ‘Aida’. In het seizoen 1958 / 59 was zij te horen als Marcellina in ‘Le Nozze di Figaro’ in het Holland Festival onder leiding van Carlo Maria Giulini (CD label Verona) en verder dat seizoen verbonden aan het opera Keulen. Van 1960 tot 1964 was zij geëngageerd aan de Staatsopera van Hamburg, waar zij onder andere de rol van Kurfürstin zong in de première van ‘Der Prinz von Homburg’ van Henze. Tussendoor zong zij in het seizoen 1962 / 63 in Luik de rol van Azucena in ‘Il Trovatore’. Zij werkte in 1964 mee aan een radio-opname van ‘La Dame Blanche’ van Boieldieu (CD label Golden Melodram). Op 16 juni 1965 zong zij De Profetes in de wereldpremière van ‘De Droom’ van Ton de Leeuw in het kader van het Holland Festival en op 6 november van dat jaar trad zij op bij de VARA-Matinee als La Principessa di Bouillon in ‘Adriana Lecouvreur’ van Cilea naast Magda Olivero in de titelrol (CD label Opera Fanatic). In 1971 zong zij haar laatste rol op het toneel als Czipra in ‘Der Zigeunerbaron’ van Johann Strauss jr. bij De Nederlandse Operastichting. Haar andere grote rollen waren de Verdi-partijen van Maddelena in ‘Rigoletto’, Preziosilla in ‘La Forza del Destino’, Eboli in ‘Don Carlos’ (CD label www.houseofopera.com), Emilia in ‘Otello’ en Ulrica in ‘Un Ballo in Maschera’. Mimi Aarden overleed in haar woonplaats Breda.