16-07-2010

Tijdens zijn vakantie in Parijs is op donderdagavond 15 juli 2010 de Nederlandse bas-bariton Henk Smit overleden.

Henk Smit werd geboren op 25 mei 1932 in het Friese Surhuisterveen, op de grens met Groningen en verhuisde op jonge leeftijd naar Toronto. Op zijn 28ste keerde hij terug naar Nederland om in Amsterdam muziek te gaan studeren. Daar kreeg hij lees van Felix Hupka en Hermann Schey en vervolgens nam hij zanglessen bij Jess Walters. Henk Smit maakte zijn debuut bij De Nederlandsche Opera in 1958 als Angelotti in ‘Tosca’ naast Gré Brouwenstijn en Johan van der Zalm. In 1961 won hij de tweede prijs op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Hij zong vele grote rollen bij De Nederlandse Opera, zoals Scarpia in ‘Tosca’, Sharpless in ‘Madama Butterfly’ en Jack Rance in ‘La Fanciulla del West’ van Puccini, Bartolo in de ‘Barbier van Sevilla’ en Don Magnifico in ‘La Cenerentola’ van Rossini, Ramphis in ‘Aida’, Zaccharia in ‘Nabucco’ en de titelrol in ‘Simon Boccanegra’ van Verdi, de titelrol in ‘Der fliegende Holländer’ en Alberich in ‘Der Ring des Nibelungen’ van Wagner, de Sprecher in ‘Die Zauberflöte’ en Pizarro in Beethovens ‘Fidelio’. Verder gaf Henk Smit vele buitenlandse optredens als concert-, oratorium- en operazanger. In het seizoen 1982/83 zong hij bij de opera van Tel Aviv de rol van Tiresias in ‘Oedipus Rex’ van Stravinsky, in 1984 de rol van als Warlaam in ‘Boris Godunov’ bij de l’Opéra de Paris en in 1995 Klingsor in ‘Parsifal’ in Montpellier. In het seizoen 1997 zong hij in Frankfurt de rol van Pizarro in ‘Fidelio’ en in 1998 bij de Salzburger Festspiele de rol van Dikoj in Janáceks ‘Katja Kabanowa’. Begin 2000 nam hij nog de CD ‘Winterraaize’ op, die met veel positieve recensies ontvangen werd.