01-06-2015

Op 31 mei 2015 is de Amerikaanse tenor Nico Castel overleden.

Nico Castel werd op 1 augustus 1931 in Lissabon geboren. Hij groeide op in Venezuela en verhuisde op zijn 16e naar New York. Hij maakte in juni 1958 zijn operadebuut bij de Santa Fe Opera als Fenton in ‘Falstaff’ van Verdi en bij dit gezelschap zong hij op 16 juli 1958 de rol van Joseph in de wereldpremière van de opera ‘Wuthering Heights’ van Carlisle Floyd. Op 30 maart 1970 zong hij voor het eerst in de Metropolitan Opera van New York met de rol van Don Basilio in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart. In de Met zong hij tot en met 1997 in 793 voorstellingen. In totaal had Nico Castel 200 partijen op zijn repertoire.

Behalve in de Met zong hij in het Palacio de Bellas Artes van Mexico City, bij de Israëlische Opera van Tel Aviv, in het Teatro Nacional de São Carlos van Lissabon, op het Spoleto Festival, bij het Maggio Musicale Fiorentino en in de Semperoper van Dresden.

Nico Castel gaf zang-, taal- en dictielessen aan onder andere de Juilliard School of Music in New York. Hij was tevens medeoprichter was de New York Opera Studio, een training programma voor jonge zangers. Verder presenteerde hij ieder jaar de Nico Castel International Master Singer Competition. De stem van Nico Castel is te horen op opnamen in de rol van Guillot de Morfontaine in ‘Manon’ van Massenet (EMI, 1970) Spalanzani/Frantz/Andres/Pitichinacchio in ‘Les Contes d’Hoffmann’ (EMI, 1973).

Kijk op YouTube