01-06-2015

Op 30 mei 2015 is de Oostenrijkse sopraan Christiane Sorell overleden.

Christiane Sorell werd op 13 januari 1931 in Wenen als Christiane Hruschka geboren. Zij studeerde zang aan de Akademie für Musik und Darstellende Kunst in Wenen en debuteerde in 1955 bij de Wiener Volksoper. Zij zou gedurende twintig jaren aan de Wiener Volksoper verbonden zij. Bij dit gezelschap zong zij in dertig premières, zong zij 190 maal de rol van Pamina en 120 maal de rol van Antonia in ‘Les Contes d’Hoffmann’.

Sinds 1964 had zij een gastcontract bij de Deutschen Oper am Rhein van Düsseldorf en Duisburg. Verder trad zij op in Bologna, Bordeaux, Frankfurt, Lyon, de Bayrischen Staatsoper van München, Nice, Stuttgart, de Wiener Staatsoper en Zürich.

Zij had een omvangrijk repertoire. Zo zong zij onder andere de titelrollen in ‘Rusalka’ en ‘Madama Butterfly, Amalia in ‘I Masnadieri’, Leonora in ‘Il Trovatore’, Abigaille in ‘Nabucco’, maar ook Wagnerrollen – waaronder Elsa in ‘Lohengrin’ – en Prinzessin Helene in de operette ‘Ein Walzertraum’ van Oscar Straus. Ook zong zij één maal de Köningin der Nacht in ‘Die Zauberflöte’.

In 1966 werd Christiane Sorell onderscheiden met de titel Kammersängerin en in 2007 met het Österreichischem Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst I. Klasse. Haar stem is diverse opnamen, waaronder als Antonia in een studio-opname van hoogtepunten uit ‘Les Contes d’Hoffmann’ (label Eurodisc), Mariana in een radio-opname van ‘Das Liebesverbot’ van Wagner (label Membran), in ‘Gianni Schicchi’ (label ArtHaus), als Ino in ‘Die Bakchantinnen’ van Egon Wellesz, in de Symfonie Nr. 4 van Mahler (label Archiphon) en de ‘Harmoniemesse’ van Haydn (label Tuxedo). Christiane Sorell overleed in Wenen.

Kijk op YouTube