02-06-2015

De jonge Vlaamse sopraan Bepke Keersmaekers heeft de studiebeurs gewonnen van de Stichting Miluška Duffková.

Stichting Miluška Duffková reikt jaarlijks de studiebeurs van van €2000 uit. Op zaterdag 30 mei 2015 vonden daarvoor de audities plaats in Amsterdam. De selectiecommissie – bestaande uit operaregisseur Jan Bouws, zanger/zangpedagoog Wout Oosterkamp en operazangeres Leonie Schoon – moest oordelen over vijf kandidaten, die ieder uit een breed repertoire drie door de commissie gekozen aria’s en liederen ten gehore moesten brengen.

De stichting en prijs zijn in het leven geroepen door de Tsjechische sopraan Miluška Duffková. Zij werd geboren in Praag en begon haar zangopleiding in haar geboorteland Tsjecho-Slowakije. Na de Tweede Wereldoorlog kwam zij met haar man ir. Klaas Roozendaal naar Nederland en rondde zij haar zangopleiding af bij Ruth Horna. Tussen 1945 en 1980 heeft zij veel opgetreden, in Nederland, maar ook in Praag. Bij de onderdrukking van de Praagse Lente (1968) door Russische troepen zong zij voor de Nederlandse radio Tsjechische liederen als steunbetuiging aan de Tsjechische democratische beweging. Miluška Duffková overleed op 27 oktober 2010.

Bij testament heeft mevrouw Duffková de naar haar vernoemde Stichting opgericht, met als doel het verstrekken van studiebeurzen aan sopranen die bij het aanvragen van de beurs jonger zijn dan vijfentwintig jaar. De beurs is bedoeld om na de studie in het buitenland verder te studeren, dan wel om een masterclass te volgen.