27-04-2015

Op 24 april 2015 is de Belgische bas Marc Claesen overleden.

Marc Claesen werd op 6 augustus 1968 in Tongeren geboren. Hij studeerde zang aan het conservatorium van Brussel bij Jules Bastin en in Maastricht bij Mya Besselink en zette zijn studie voort bij onder anderen Tom Krause en Walter Berry. Van 1993 tot 1996 trad hij op als gast aan het Staatstheater Darmstadt en het Stadstheater Heidelberg. In 1996 was hij in Nederland te horen bij de Nationale Reisopera als Banco in ‘Macbeth naast Henk Poort als Macbeth en Frank van Aken als Macduff.

Claesen maakte op 26 januari 1998 zijn debuut in het Teatro Real van Madrid met de titelrol van ‘Don Giovanni’. In november 1999 zong hij in het de Spaanse plaats Bilbao in ‘Les Huguenots’ (verkrijgbaar op DVD label Encore nr. 2268). In de titelrol van ‘Don Giovanni’ trad hij ook in 2002 op in een productie van Gérard Corbiau in de Jardins du Luxembourg van Parijs naast Annemarie Kremer als Donna Anna.

Bij de Vlaamse Opera zong Claesen in maart en april 2002 als Hans Foltz in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, in september en oktober 2002 als Il Talpa en Betto di Signa in ‘Gianni Schicchi’ en Il Talpa in ‘Il Tabarro’, in mei en juni 2003 als Pantalon in ‘De Liefde van de Drie Sinaasappelen’, in juni en juli 2003 als Il Barone Douphol in ‘La Traviata’ en van oktober tot en met december 2003 als Luther en Crespel in ‘Les Contes d’Hoffman’.

In De Munt Opera van Brussel was hij in april en mei 2005 te horen als de Erster Priester en Zweiter Geharnischter in ‘Die Zauberflöte’, in juni 2005 in ‘Die Frau ohne Schatten’ en in april 2006 als Nikititsch in ‘Boris Godoenov’.

Ook trad hij op 3 juni 2006 in de Carnegie Hall van New York op als Créonte in ‘Medée’ van Cherubini.

Marc Claesen werkte met dirigenten als Silvio Varviso, Stefan Soltesz, Dennis Russel Davies, Gianandrea Noseda, Jean-Claude Casadesus en Sigiswald Kuyken. Hij was verder artistiek leider van Arteduct, een organisatie voor evenementen, seminaries en congressen in Tongeren.

Marc Claesen overleed in zijn geboorteplaats Tongeren en wordt 2 mei 2015 in Waterschei (Genk) begraven na een rouwmis in de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek in Tongeren.

Lees in VRT Nieuws