27-04-2015

In het Savoy Theatre van London zijn op 26 april 2015 de International Opera Awards uitgedeeld. De Nederlandse regisseuse Lotte de Beer kreeg de prijs voor beste nieuwkomer.

Ook kreeg de Munt Opera van Brussel met de productie van de opera ‘Au Monde’ van Boesmans de prijs voor de beste wereldpremière. Geëerd werden verder velen, waaronder de sopraan Anja Harteros in de categorie beste zangeres, de bariton Christian Gerhaher in de categorie beste zanger, de Komische Oper van Berlijn als beste opera-ensemble en operahuis en de Litouwse mezzosopraan Justina Gringyte als meest belangrijke operatalent. Tot de prijswinnaars behoorden daarnaast de Norske Opera (toegankelijkheid), het CD-label Opera Rara voor de opname van ‘Fantasio’ van Offenbach (CD-opname integrale opera), de Welsh National Opera (koor), Semyon Bychkov (dirigent), Bregenzer Festspiele (festival) en Speight Jenkins (levenswerk).

Naast de prijzen grepen de Operadagen Rotterdam en De Nationale Opera die genomineerd waren voor respectievelijk beste festival en beste nieuwe productie. 

Lees in BBC