28-04-2015

De opera ‘L’Africaine’ van Giacomo Meyerbeer werd op 28 april 1865 voor het eerst opgevoerd.

Giacomo Meyerbeer (1791-1864) werkte ruim 25 jaar op en af aan zijn laatste opera en veranderde gedurende die tijd de werktitel ‘L’Africaine’ in ‘Vasco de Gama’. Maar Meyerbeer overleed op 2 mei 1864 kort voor de eerste repetities van de première en de L’Opéra de Paris gaf de Belgische musicoloog Françoise-Joseph Fétis opdracht het materiaal van Meyerbeer te construeren tot een werkzame uitvoering. Fétis versneed, veranderde en verkorte de compositie en herstelde de oude werktitel ‘L’Africaine’. Sinds die postume première op 28 april 1865 heeft het publiek de opera slechts in versneden vorm mogen beleven, ondanks diverse pogingen om zoveel mogelijk muziek van Meyerbeer terug te brengen in de compositie. Maar daar kwam in 2013 verandering in toen muziekwetenschapper Jürgen Schläder de oerversie van ‘Vasco de Gama’ reconstrueerde voor de uitgever Ricordi en deze editie op 2 februari 2013 in Chemnitz voor het eerst werd uitgevoerd. Het CD-label CPO maakte een opname van de uitvoering.

Kijk op YouTube