17-04-2015

De sopraan Anja Silja werd op 17 april 1940 in Berlijn geboren.

Al op haar achtste begon Anja Silja met zanglessen en op haar tiende trad zij op tijdens een concert in het Titania-Palast van Berlijn. In 1956 maakte zij haar operadebuut in het Staatstheater Braunschweig als Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini en in 1957 zong zij in Braunschweig een aantal weken voor haar zeventiende verjaardag de rol van Zerbinetta in ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss. Zij maakte in 1958 haar debuut in de L’Opéra van Parijs als Marie in ‘Wozzeck’ van Berg. Daarna was zij voor vele jaren verbonden aan de Staatsopera van Stuttgart en in 1959 kwam zij naar de Oper Frankfurt. Zij maakte in 1959 haar debuut aan de Weense Staatsopera als de Königin der Nacht. Zij zong in 1960 voor het eerst in Bayreuth als Senta in ‘Der fliegende Holländer’. In 1968 zong zij tijdens het Holland Festival in de titelrol van ‘Salome’ van Richard Strauss. Een jaar later maakte zij haar debuut in de Royal Opera House Covent Garden van Londen als Leonore in ‘Fidelio’. Tijdens de Salzburger Festspiele zong zij voor het eerst in 1971 als Marie in ‘Wozzeck’. In 1972 debuteerde zij als Leonore in ‘Fidelio’ in de Metropolitan Opera van New York.

Zij werkte in de Wiener Staatsoper op 17 december 1976 mee aan de wereldpremière van de opera ‘Kabale und Liebe’ van Von Einem en op 23 juli 2013 de Bregenzer Festspiele aan de oeropvoering van de opera ‘Geschichten aus dem Wiener Wald’ van HK Gruber.

Ook was zij werkaam als regisseuse onder andere in 1990 in Brussel.

Haar stem is vastgelegd op talrijke opnamen: door Philips als Senta in ‘Der fliegende Holländer’ (1961), Elisabeth in ‘Tannhäuser’, Elsa in ‘Lohengrin’ en Kundry in ‘Parsifal’ en partijen in ‘Der Ring des Nibelungen’, door Electrola nogmaals als Senta, door Decca in scènes uit ‘Tosca’, ‘Erwartung’ van Schönberg, Marie in ‘Wozzeck’, de titelrol in ‘Lulu’ en Fricka in ‘Die Walküre’ (1997), door Chandos als Herodias in ‘Salome’, door Capriccio in ‘Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny’ en door Koch opnieuw in ‘Erwartung’.

In 1999 werd haar autobiografie ‘Die Sehnsucht nach dem Unerreichbaren; Erinnerungen’ uitgegeven.

Kijk op YouTube