16-04-2015

De ‘Anne Frank Cantate; A child of light’ van componist Hans Kox wordt op 2 en 4 mei 2015 uitgevoerd in het Concertgebouw van Amsterdam.

De ‘Anne Frank Cantate’ is in 1985 in opdracht van de NCRV door Hans Kox gecomponeerd ter gelegenheid van veertig jaar bevrijding en is een hommage aan het leven en sterven van Anne Frank. De Cantate bevat Bijbelteksten, poëzie van William Blake, Paul Celan, Rainer Maria Rilke, Mascha Kaléko en Augustinus, samengevoegd tot een “libretto van de Holocaust”. De ‘Anne Frank Cantate’ is onderdeel van het War Tryptic van Hans Kox waaronder ook ‘In Those Days’ (1969) en het ‘Requiem for Europe’ (1971) gerekend moeten worden.

De wereldpremière vond plaats op 4 mei 1985 in de Westerkerk van Amsterdam onder leiding van Kenneth Montgomery.Vijftien jaar geleden klonk de ‘Anne Frank Cantate’ ook bij het herdenkingsconcert in het Concertgebouw. Bij deze uitvoering die op initiatief van Stichting Hans Kox plaatsvond is de Stichting 4 mei Concert opgericht.

Dit jaar vinden er twee uitvoeringen van het werk plaats. Een regulier concert en een programmering in het kader van het Herdenkingsconcert van Stichting 4 mei Concert.

Uitvoerenden:

Nederlands Philharmonisch Orkest en Nederlands Concertkoor
Antony Hermus (dirigent)
Louis Buskens (koordirigent)
Martina Prins (sopraan)
Helena Rasker (alt)
Bastiaan Everink (bariton)

Programma op 2 mei, aanvang 20.15 uur:

Sjostakovitsj – Vijfde symfonie in d, op. 47
Kox – Anne Frank Cantate ‘A child of light’

Programma op 4 mei, aanvang 21:15 uur:

Sjostakovitsj – derde deel uit de vijfde symfonie

Kox – Anne Frank Cantate ‘A child of light’
Judith Herzberg – leest gedichten van eigen hand voor

Jongeren tot en met 18 jaar kunnen gratis naar dit concert.De Anne Frank Cantate wordt op 2 mei opgenomen en vervolgens op 4 mei op de radio uitgezonden.

Lees op HansKox.nl