© André Roodhuizen

Deirdre Angenent

De Opera Nederland Prijs wordt toegekend aan een Nederlandse zanger of zangeres die een uitgesproken zangkwaliteit laat zien tijdens de Halve Finales van het Internationaal Vocalisten Concours 2014 te ‘s-Hertogenbosch. De prijs van € 2.500 wordt uitgereikt na afloop van de Orkestfinale op 14 september 2014. Maak de komende weken op Opera Nederland kennis met de 16 Nederlandse zangers en zangeressen, die zijn doorgedrongen tot de Eerste Ronden van het IVC van 4 tot en met 7 september 2014.

 

De sopraan Deirdre Angenent (1984) behaalde in mei 2007 haar Bachelor-examen Zang in de uitvoerende variant aan het ArtEZ-Conservatorium van Arnhem, waar ze studeerde bij tenor Harry van Berne. In juni 2010 studeerde zij summa cum laude af aan de DNOA en ontving ze haar Mastertitel in Opera. Deirdre wordt momenteel gecoacht door Peter Nilsson, Ira Siff en Nadine Secunde.

 

1. Van welke klassieke werken hou je het meest?
Muziek die me raakt, op wat voor manier dan ook. Dat kan de ene dag iets heel anders zijn dan een volgende of vorige dag. Ik kan ontzettend genieten van Bach, bijvoorbeeld zijn cellosuites, maar een andere dag zoek ik de grootsheid van Wagner op. Maar ook pianowerken van Debussy vind ik prachtig.

2. Welke opnamen van klassieke muziek zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

Henry Purcell – ‘Dido and Aeneas’ met Sarah Connolly (Dido) door het Orchestra of the Age of Enlightenment onder leiding van Christopher Hogwood, opname Royal Opera House Covent Garden van Londen in 2009.

3. Favoriete niet-klassieke musici en / of opnamen?
Gianni Nannini, daar houd ik erg van. De rauwe heesheid in haar stem. Het gaat om wát ze over wil brengen en het maakt haar niet uit hoe dat klinkt. Dat missen we teveel in de klassieke muziek, er wordt naar mijn idee teveel gestreefd naar perfectie. Terwijl perfectie niet boeiend of interessant is voor mij. Dat gaat vervelen op den duur. Ook geniet ik erg van Fado.

4. Welke muziek maakt je aan het huilen?
Onmiskenbaar de ‘Vier letzte Lieder’ van Richard Strauss.

5. Absoluut ondergewaardeerde werken en / of componisten?
Anna Cramer

6. Mogelijk overgewaardeerde werken en / of componisten?
Dit vind ik een tricky vraag. Er zal wel een reden zijn voor de overgewaardeerdheid van een bepaald stuk. Iets is niet voor niks een cliché zeg ik vaak!

7. Live-uitvoering(en) waar je bij was en die je nooit zult vergeten?
‘Aida’ in een volle arena in Verona, als zestienjarig meisje.

8. Recente films, die je mooi vond?
‘The Railway Man’, ‘Twelve Years a Slave’

9. Een paar volgens jou klassiekers films?
‘La Vita è Bella’, ‘Into the Wild’, ‘Eternal Sunsine of the Spotless Mind’, ‘Magnolia’, ‘La Meglio Gioventù’, ‘Away from Her’, ‘Papillon’.

10. Een boek (of twee), die belangrijk voor je zijn en waarom?
Paolo Coelho – ‘De Alchemist’, Brené Brown – ‘De Moed van Imperfectie’

11. Iets van jezelf waarop je het meest trots bent?
Mijn organisatietalent

12. Iets van jezelf waarvoor je je schaamt?
Ik probeer het begrip schaamte sinds een tijd te vermijden, sóms met succes. Schaamte is een grote bron van negatieve gedachten en verlies van eigenwaarde.

13. Drie dingen waar je niet zonder kunt?
Lucht, water, voedsel.

14. Als ik er eens uit wil…
zoek ik óf de stilte op door te gaan hardlopen in de natuur (we wonen vlakbij het water) óf naar mijn yogales te gaan, óf wil ik juist onder vrienden zijn. Een goede discussie onder het genot van een heerlijke maaltijd en een goed glas wijn.

15. Mensen zijn verbaasd, dat ik…
minder stoer ben dan dat ik overkom.

16. Mijn favoriete steden zijn…
New York en Perugia. 

17. Ik ben stiekem verliefd op…
Dimitri Hvorostovsky, een Russische bariton. Mijn beste vriendin verklaart me voor gek, maar hij is voor mij zonder meer de meest sexy en intelligente zanger én acteur met een prachtige stem. Hij “regeert” met zijn fysiek het podium. “Regeert” tussen aanhalingstekens, want dat bedoel ik zeer positief. Beluister (én bekijk) zijn “Kak molody my byli” (Как Молоды мы Были) maar eens op YouTube. En lees dan ook de vertaling van dat lied!

18. Mijn meest opvallende, afkeurenswaardige genot
houd ik lekker voor mezelf!

19. Ik zou erg graag willen ontmoeten
Dimitri Horostovsky. En het liefst on stage in een mooie Verdi-rol!

20. Ik heb nooit begrepen waarom
men soms zo onzorgvuldig met zijn omgeving omgaat.