© Michael Hooper

Iris van Wijnen

De Opera Nederland Prijs wordt toegekend aan een Nederlandse zanger of zangeres die een uitgesproken zangkwaliteit laat zien tijdens de Halve Finales van het Internationaal Vocalisten Concours 2014 te ‘s-Hertogenbosch. De prijs van € 2.500 wordt uitgereikt na afloop van de Orkestfinale op 14 september 2014. Maak de komende weken op Opera Nederland kennis met de 16 Nederlandse zangers en zangeressen, die zijn doorgedrongen tot de Eerste Ronden van het IVC van 4 tot en met 7 september 2014.

 

De sopraan Iris van Wijnen (1990) haalde haar Bachelor of Music aan het Conservatorium in Utrecht in 2013 bij Henny Diemer. Daar begint zij in september 2014 aan het tweede jaar van de Master of Music. Zij wordt op het moment gecoacht door Ira Siff, Nathalie Doucet en Peter Nilsson.

 

1. Van welke klassieke werken hou je het meest?
Ik heb een brede voorkeur, van barok tot hoog romantisch. ‘Alcina’, ‘Iphigénie en Tauride’, alle drie de Da Ponte opera’s van Mozart, maar ook ‘Les Pêcheurs de Perles’ en ik ben ook echt een groot liefhebber van Wagner, ‘Der vliegende Holländer’ bijvoorbeeld. Verder luister ik ook heel graag naar de pianoconcerten van Mozart.

2. Welke opnamen van klassieke muziek zou je meenemen naar een onbewoond eiland?
Een verzameling met Mozart pianoconcerten en verder zeker een aantal opnames van Cecilia Bartoli en Joyce DiDonato.

3. Favoriete niet-klassieke musici en / of opnamen?
Ik houd erg van folkmuziek, heel onbekend allemaal, maar bijvoorbeeld EmBRUN, Naragonia, Faun. Op het gebied van de wat meer populaire muziek: Passenger, Mumford and Sons…

4. Welke muziek maakt je aan het huilen?
Alle muziek die uitgevoerd wordt met de juiste bezieling.

5. Absoluut ondergewaardeerde werken en / of componisten?
Moeilijke vraag, want ik denk dat er heel veel muziek ondergewaardeerd wordt. Bovendien is dat ook nog eens smaak- en tijdgevoelig…

6. Mogelijk overgewaardeerde werken en / of componisten?
Soms denk ik wel eens: “o, nee, niet weer “O mio babbino caro””.

7. Live-uitvoering(en) waar je bij was en die je nooit zult vergeten?
De eerste keer dat ik Cecilia Bartoli live zag. Onwijs mooie energie heeft zij. Joyce DiDonato evenzo. Verder was ik echt helemaal weg van de uitvoering van “Der fliegende Holländer” bij de DNO.

8. Recente films, die je mooi vond?
‘Midnight in Paris’, ‘Frozen’, hahahahaha! 😉

9. Een paar volgens jou klassiekers films?
‘Grease’, ‘Lord of the Rings’, ‘The Sound of Music’, ‘The Mysts of Avalon’.

10. Een boek (of twee), die belangrijk voor je zijn en waarom?
Alle Harry Potter boeken, ik ben met die karakters groot geworden. ‘Brida’ van Paulo Coelho en überhaupt alles van hem. Een prachtige schrijver, ‘Brida’ was het eerste boek dat ik van hem las. Ook ‘Het Geheim’ van Anna Enquist.

11. Iets van jezelf waarop je het meest trots bent?
Zelfdiscipline.

12. Iets van jezelf waarvoor je je schaamt?
Dat ik dertig paar schoenen heb. Klein gevalletje van een schoenentic.

13. Drie dingen waar je niet zonder kunt?
Stilte, natuur en m’n hond.

14. Als ik er eens uit wil…
Ga ik een eind wandelen.

15. Mensen zijn verbaasd, dat ik…
Nog maar 24 ben.

16. Mijn favoriete steden zijn
Perugia, Rome en Dublin.

17. Ik ben stiekem verliefd op
Mr. Darcy

18. Mijn meest opvallende, afkeurenswaardige genot
Chocola.

19. Ik zou erg graag willen ontmoeten
Meryl Streep

20. Ik heb nooit begrepen waarom
Mensen elkaar niet altijd kunnen accepteren voor wie ze zijn.