Florieke Beelen

De Opera Nederland Prijs wordt toegekend aan een Nederlandse zanger of zangeres die een uitgesproken zangkwaliteit laat zien tijdens de Halve Finales van het Internationaal Vocalisten Concours 2014 te ‘s-Hertogenbosch. De prijs van € 2.500 wordt uitgereikt na afloop van de Orkestfinale op 14 september 2014. Maak de komende weken op Opera Nederland kennis met de 16 Nederlandse zangers en zangeressen, die zijn doorgedrongen tot de Eerste Ronden van het IVC van 4 tot en met 7 september 2014.

 

De mezzosopraan Florieke Beelen (1987) heeft in 2011 haar bachelor cum laude behaald aan het Conservatorium van Utrecht bij Charlotte Margiono. In augustus zal zij afstuderen aan de Dutch National Opera Academy, waar zij de opleiding doet bij Charlotte Margiono, Peter Nilsson, Brian Masuda en Ira Siff.

 

1. Van welke klassieke werken hou je het meest?
Dat is een moeilijke vraag, ik kan niet goed kiezen! Maar als ik iets moet noemen dan zijn het sowieso liederen van Rachmaninoff en Mahler. ‘Così fan tutte’ van Mozart vind ik geweldig! En ik hou heel erg van Berlioz, Massenet, Bellini, Donizetti, Ravel, Poulenc……

2. Welke opnamen van klassieke muziek zou je meenemen naar een onbewoond eiland?
Muziek van Grieg en Chopin vind ik wel op een onbewoond eiland passen.

3. Favoriete niet-klassieke musici en / of opnamen?
Aretha Franklin, Maaike Ouboter en Leona Philippo omdat ik altijd blij van haar word.

4. Welke muziek maakt je aan het huilen?
Een stem van iemand kan mij erg ontroeren of de manier waarop iemand op zijn of haar instrument speelt. Welke soort muziek ze dan spelen of zingen maakt dan niet eens uit.

5. Absoluut ondergewaardeerde werken en / of componisten?
Er is ontzettend veel muziek die wordt ondergewaardeerd en niet vaak wordt uitgevoerd. Bach werd in zijn tijd ook ondergewaardeerd… Dus wie weet, welke componist we nu over het hoofd zien!

6. Mogelijk overgewaardeerde werken en / of componisten?
Er is ook veel muziek die wordt overgewaardeerd. Maar die muziek heeft dan blijkbaar toch iets speciaals anders zouden niet zoveel mensen ervan houden. Ik durf zo niemand te noemen.

7. Live-uitvoering(en) waar je bij was en die je nooit zult vergeten?
Een optreden dat ik heb gezien tijdens een vakantie in Swaziland. De mensen zongen en dansten met zoveel plezier en met hun hele hart en ziel, voor een publiek van tien mensen. Ik heb een uur lang met een glimlach van oor tot oor hiervan genoten.

8. Recente films, die je mooi vond?
‘Intouchables’

9. Een paar volgens jou klassiekers films?
‘The Shawshank Redemption’, ‘Pretty Woman’.

10. Een boek (of twee), die belangrijk voor je zijn en waarom?
Ik hou heel veel van lezen! Maar het boek dat belangrijk voor me is, is mijn mezzo-ariabundel!

11. Iets van jezelf waarop je het meest trots bent?
Mijn doorzettingsvermogen

12. Iets van jezelf waarvoor je je schaamt?
Dat ik altijd alles op het laatste moment moet doen…

13. Drie dingen waar je niet zonder kunt?
Mijn lieve vriend Joris, familie en vrienden en als ik op vakantie ben mijn favoriete ligstoel!

14. Als ik er eens uit wil…
en ik heb de tijd dan ga ik op vakantie.

15. Mensen zijn verbaasd, dat ik…
ook economie en marketing heb gestudeerd.

16. Mijn favoriete steden zijn
Amsterdam, Londen, Parijs en meerdere Italiaanse steden.

17. Ik ben stiekem verliefd op
Ik kan op veel dingen verliefd worden… Maar als ik iets moet kiezen… McDreamy uit ‘Grey’s Anatomy’.

18. Mijn meest opvallende, afkeurenswaardige genot
(Te)veel eten

19. Ik zou erg graag willen ontmoeten
Een van de mensen die ik heel graag wilde ontmoeten heb ik pas ontmoet. Ik heb veel geluk gehad en heb Dame Janet Baker mogen ontmoeten om aan ‘Phaedra’ van Britten te werken. ‘Phaedra’ is speciaal voor haar geschreven door Britten. Deze werksessie was zo ongelooflijk inspirerend!!! Dat is niet in woorden uit te leggen en ik zal dit daarom ook nooit vergeten.

20. Ik heb nooit begrepen waarom
Mensen soms zo onaardig en onrechtvaardig zijn tegen elkaar