Nederlandse operazangers op DVD (deel 2)

4B56696D677C7C31393433373634347C7C434F50De Oper Frankfurt heeft haar veelgeprezen productie van ‘Die Entführung aus dem Serail’ van Mozart uit februari 2004 op DVD uitgebracht. Regisseur is Christof Loy (1962, Essen), die in 2003 én 2004 tot Regisseur van het Jaar gekozen werd en in 2004 zonder zijn toedoen in het nieuws kwam vanwege het Covent Garden ‘Ariadne auf Naxos’ schandaal, toen Deborah Voigt ontslagen werd omdat zij niet in zijn ontworpen cocktailjurk paste. Loy behoort met onder anderen zijn landgenoot Claus Guth tot de generatie regisseurs die geen kritisch concept hebben, niet strijden of politiek, economisch of antiburgerlijk geëngageerd zijn zoals de regisseurs voor hen, maar zich braaf, soms komisch, netjes en niet-aanstootgevend opstellen. Loy levert solide ensceneringen met een smaakvolle balans, een precieze blik en grote muzikaliteit. Hij benadrukt in ‘Die Entführung aus dem Serail’ innerlijke conflict binnen de driehoeksverhoudingen en hoe de ene personage het vreemde van de andere beschouwt. Zoals altijd heeft Loy de focus op de zangers met een sterke personenregie van de hoofdrollen tot en met het koor. Hij maakt gebruikt van het integrale, gesproken teksten van Mozart en Johann Gottlieb Stephanie. De dialogen leveren de concrete basis voor de handeling en concretiseren de situatie en laten Loy de mogelijkheid het verhaal vrijer te vertellen. De teksten duren vaak langer dan de muziek en worden met veel geschreeuw gebracht. In totaal duurt deze ‘Die Entführung aus dem Serail’ ruim drie uur en de enkele geestige, ontroerende en originele oplossingen zonder verrassingen dragen als concept niet echt een hele avond lang. Diana Damrau is het nooit om stemschoonheid te doen. Haar Konstanze is vooral één van tekstuitbeelding en expressie en niet zozeer van fraaie, lange lijnen. Qua timbre doet zij af en toe denken aan Edita Gruberova. Het te laag intoneren en haar onnauwkeurigheid met betrekking tot de lengte van de noten zijn trekjes die op den duur gaan opvallen. De Nederlandse bas Jaco Huijpen laat horen dat hij over een ongelooflijk palet aan kleuren beschikt. Hij laat zich niet vangen in de eendimensionale karikatuur van Osmin, maar demonstreert diens veelzijdige kanten en toont zich een uitstekend acteur. Ook de rest van de cast bestaat uit jonge zangers. Er is geen ondertiteling en het DVD boekje vermeldt geen trackindeling. (HR media 280 072)

DVD_Mtsensk_AmsterdamDe DVD van ‘Lady Macbeth of Mtsensk’ van Shostakovich in de enscenering van Martin Kusèj (1961, Oostenrijk) is opgenomen in Amsterdam in juni 2006. Het betekende de grote bekendheid voor Eva-Maria Westbroek in de rol van de moordlustige Katerina Ismailova. Ze zingt de zware zangpartij, die vanwege de emotionele lading extra zwaar is, voortreffelijk. Haar Lady Macbeth is zo vol hartverscheurende drama, dat het door merg en been gaat. Regisseur Martin Kušej, die net als Jürgen Flimm en Luc Bondy uit de toneelwereld komt is een virtuoos en analyticus, die onconventioneel denkt en zijn visie graag in verstorende beelden omzet. Zijn ‘Lady Macbeth of Mtsensk’ is uitdagend en verwoestend.Sergey wordt gezongen door Christopher Ventris en het Koninklijk Concertgebouworkest staat onder leiding van Mariss Jansons. Eva-Maria Westbroek speelde deze enscenering inmiddels al in de Opéra Bastille Parijs onder Hartmut Haenchen en in de regie van Richard Jones zong ze de rol in de Royal Opera House Covent Garden in Londen. Mogelijk gaat ze deze Kusèj productie zingen in Madrid, maar het ziet er niet naar uit, dat in Amsterdam een reprise van komt van deze publieklieveling. (Opus Arte 0965 D)

DVD_Giovanni_BarcelonaCalixto Bieito (1963, Spanje) shockeerde met zijn brute en bloederige ‘Don Giovanni’ in 2001 bij de ENO het publiek zozeer, dat de Engelsen hem sindsdien zoveel mogelijk mijden. Ook bij de opening van het seizoen 2001 /2002 in Hannover zorgde deze enscenering voor een schandaal. Zelden werd de inhoud van ‘Don Giovanni’ zo uitdrukkelijk voorgeschoteld. Bieito’s enscenering speelt zich af in een voorstad van Barcelona met een verlaten bar, een auto en stadionschijnwerpers vol geweld en buitensporige seks in de hang naar een mooier, rijker en beter leven. Al bij de opening uit Don Giovanni zijn geslachtsdrift op de maat van Leporello’s aria aan de gewillige Donna Anna op de achterbank van een auto. Haar vader slaat met een baseballknuppel de achterruit in, waarna Don Giovanni hem doodsteekt. In de finale komt vader uit de kofferbak tevoorschijn en in het slotsextet liquideert de “gang” van zangers de geboeide Don Giovanni. Bieito’s ‘Don Giovanni’ is een radicale, maar ook consequente, psychologische en muzikale enscenering en er wordt pakkend gezongen en overtuigend gespeeld. Wojtek Drabowicz is een eenzame, wrede, maar ook betreurenswaardige Don Giovanni. De Nederlandse tenor Marcel Reijans is te horen in zijn glansrol als Don Ottavio, waarvoor hij over de hele wereld veel wordt gevraagd en speelt een perfecte sukkel. De Oostenrijkse Regina Schörg als Donna Anna heeft een mooie, volle en ronde sopraan en dirigent Bertrand de Billy koos haar ook voor zijn studio-opname van deze opera. Donna Elvira is Véronique Gens, die haar depressie te boven komt met shoppen. (Opus Arte 0921)