***** Vincent Zabus – De wereld van Sofie deel 2

Van de Noorse schrijver Jostein Gaarder (1952) verscheen in 1991 het omvangrijke filosofieboek ‘Sofies verden; roman om filosofiens historie’. Van dit werk werden maar liefst ruim 50 miljoen exemplaren in 60 talen verkocht. In Nederland verscheen het in 1994 als ‘De wereld van Sofie’ en is het inmiddels aan zijn 75ste druk toe.

In september 2022 verscheen het eerste deel van ‘De wereld van Sofie’ in stripversie, die in 15 talen gelijktijdig werd uitgebracht. Voor Gaarders volumineuze origineel van ruim 500 pagina’s waren twee stripdelen nodig en nu is deel twee ‘De filosofie, vanaf Descartes tot vandaag’ verschenen. Daarmee voltooien de Franse striptekenaar Nicoby en zijn landgenoot en scenarist Vincent Zabus hun bewerking. De Nederlandse vertaler is opnieuw W. Davids.

Deel twee begint waar deel één eindigde. Van het Rationalisme van Descartes en Spinoza tot de 20ste eeuw met Sartre en Camus komen de diverse stromingen in de filosofie aan bod. De strip vertelt onderhoudend over de geschiedenis van de filosofie en Zabus en Nicoby gebruiken het medium op humoristische en elegante wijze.

De stripuitgave van ‘De wereld van Sofie’ is een vlotte manier om met filosofie in contact te komen en helpt te begrijpen wat filosofie betekent. Het is een uitstekend leerboek en geschikt voor leerlingen van de middelbare school. Tevens een fraai cadeau voor de feestmaand!

Hardcover
september 2023
264 pagina’s
Uitgeverij Scratchbooks
ISBN 9789493166769
€ 27,50

***** Harald Jähner – Hoogteroes

Na de Eerste Wereldoorlog lukte het Duitsland om zich in cultureel en sociaal opzicht weer te ontwikkelen. Bauhaus en de nieuwe zakelijkheid domineerden architectuur en kunst, tradities werden ter discussie gesteld, de vrouwenemancipatie nam een hoge vlucht, nieuwe beroepen zagen het licht en het leven werd vrijer, ook op seksueel vlak. Er werden belangrijke sociale hervormingen doorgevoerd, alles moest anders: leven, denken en genderverhoudingen. En veel van toen oogt nu verbazingwekkend modern.

Over deze tijd schreef nu de Duitse journalist en auteur Harald Jähner (1953) zijn boek ‘Höhenrausch’ (2022) dat thans is vertaald door Anne Folkertsma en Ralph Aarnout als ‘Hoogteroes; Duitsland en de Duitsers tussen twee oorlogen’. Van Jähner verscheen in 2019 het fascinerende boek ‘Wolfszeit’ – in Nederlandse vertaling uitgebracht als ‘Wolfstijd’ – over het leven in Duitsland in de naoorlogse periode 1945-1955. In ‘Hoogteroes’ geeft Jähner een boeiend panorama van het interbellum. Hij interpreteert de periode niet vanuit het einde ervan, maar ervaart haar vanuit het moment. De Duitsers waren bevangen van een hoogteroes die men zich tegenwoordig nauwelijks kan voorstellen. Met oog voor details en met schwung vertelt Jähner over hun politieke verhoudingen en conflicten, maar ook over optimisme, onbehagen, consumptielust, danspassie, trots en haat.

Maar hoogteroes en vernietigingsdrift lagen dicht bij elkaar. Een groot deel van de Duitsers kon zich niet vinden in de veranderingen. Er was angst voor zedelijk verval, voor de heerschappij van het goedkope. Toen het geld opraakte en de toekomst steeds donkerder werd, openbaarde zich een diepe kloof in de maatschappij.

Hardcover
september 2023
624 pagina’s
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN 9789029550406
€ 37,50

**** Jos Kessels – Taal geven aan muziek

Muziekrecensies zijn vaak analytisch en gespeend van haar esthetische ervaring en betekenis. Bij muziek gaat het echter juist om interpretatie, waarneming, innerlijke verwerking, betovering en verbeelding. Deze beleving van muziek goed onder woorden te brengen, is dikwijls niet makkelijk. Hoe kun je de ervaring van muziek in taal beschrijven? In ‘Taal geven aan muziek; een nieuwe harmonieleer’ onderzoekt de filosoof Jos Kessels (1948) deze brede vorm van muzikaal begrip.

Kessels tracht in ‘Taal geven aan muziek’ een vorm van denken en spreken over kunst teweeg te brengen, waarin persoonlijke verbeelding en eigen innerlijk weer een bepalende rol spelen. Hij zoekt de oplossing in de richting van de poëzie en verbeelding. Over muzikale ervaring kun je slechts spreken in termen van metaforen en beelden en zij is te beschouwen als een aaneenschakeling van spontane, droomachtige oordelen.

‘Taal geven aan muziek’ daagt uit te onderzoeken welk verhaal de muziek vertelt. Denk bijvoorbeeld aan hoe PDQ Bach de Vijfde Symfonie van Beethoven verslaat als de opening van de Major League Baseball ! Achterin het boek staat een oefening met acht aanwijzingen om te leren taal te geven aan muziek. ‘Taal geven aan muziek’ biedt handvatten om de ervaring van muziek te intensiveren en verrijken.

Paperback
augustus 2023
224 pagina’s
Uitgeverij Boom
ISBN 9789024457069
€ 24,90

***** Wout Schoonis & Peter Van Gucht – Suske en Wiske; 371. De zoevende zusters

De Belgische stripreeks ‘Suske en Wiske’ werd bedacht door Willy Vandersteen (1913-1990), die in het begin geheel zelf alle verhalen uitwerkte en tekende. De strips werden in 1945 voor het eerst gepubliceerd in het Belgische dagblad De Nieuwe Standaard, alvorens als album te verschijnen. Inmiddels is ‘Suske en Wiske’ de langstlopende stripreeks van de Benelux. Sinds 2005 stonden Peter Van Gucht als hoofdscenarist en Luc Morjaeu als tekenaar aan het hoofd van Studio Vandersteen.

Morjeau heeft nu – na 83 albums in de rode, reguliere reeks, die hij samen met Van Gucht maakte – de tekenpen voor ‘Suske en Wiske’ overgegeven aan zijn assistent Wout Schoonis. Hiermee krijgt de stripreeks voor de vijfde keer een nieuwe tekenaar. Schoonis verzorgde reeds jarenlang de figuren binnen de reeks en is nu dus de hoofdtekenaar van Studio Vandersteen.

Deel 371 ‘De zoevende zusters’ is het eerste album van Schoonis als hoofdtekenaar op een scenario van Van Gucht. Hierin ontvangt Wiske een noodkreet van een mysterieuze dame en gaat samen met tante Sidonia bij haar op bezoek. Suske vertrouwt de zaak echter niet en gaat met Lambik op onderzoek uit. De dames schijnen met goede bedoelingen te worden opgeleid tot heks, maar het gevaar blijkt groter dan ooit.

Geruisloos neemt Schoonis de tekenpen over en door zijn jarenlange ervaring bij Studio Vandersteen krijgt men nergens het gevoel dat de continuïteit onderbroken is. En zo hoort het ook. Weer een onderhoudend album!

Softcover
november 2023
Standaard Uitgeverij
ISBN 9789002276545
48 pagina’s
€7,99

**** Marek Charlier – Agatha Christie; 12. Zoek de moordenaar

De Britse schrijfster Agatha Christie (1890-1976) creëerde de figuur van Hercule Poirot voor haar debuutroman ‘The mysterious affair at Styles’ (1920) en had daarmee een onmiddellijk succes. De ‘Koningin van de Misdaad’ schreef in totaal zesenzestig romans en een honderdtal korte verhalen, die in zo’n honderd talen zijn verschenen en waarvan wereldwijd ongeveer twee miljard exemplaren zijn verkocht.

Christies verhalen verschijnen sinds 2018 bij uitgeverij Dark Dragon Books in stripvorm. Diverse scenaristen en tekenaars werkten hier reeds aan mee. Nu is voor deel 12 het boek ‘Dead man’s folly’ tot strip bewerkt door tekenaar en scenarist Marek Charlier, die eerder al deel 4 ‘Dood van een huistiran’ illustreerde. ‘Dead man’s folly’ verscheen voor het eerst in oktober 1956 in de Verenigde Staten en is pas sinds oktober 2010 in het Nederlands verkrijgbaar als ‘Zoek de moordenaar’.

In ‘Zoek de moordenaar’ moet de detectiveschrijfster Ariadne Oliver voor een feest op een Engels landhuis een moordspel organiseren. Ze vraagt Hercule Poirot of hij ook wil komen, zogenaamd als extra attractie, maar in werkelijkheid omdat Ariadne ervan overtuigd is dat er gevaar dreigt. Christies ‘Zoek de moordenaar’ is niet haar beste roman. Het verhaal is dun, er zijn te veel personages, die vrij eendimensionaal zijn en de ontknoping is nogal vergezocht. Marek heeft het origineel van ruim 200 pagina’s uitstekende bewerkt en zich uitstekend gehouden aan de atmosfeer, de personages, het plot en het einde. De tekeningen zijn strak en het is een plezier Poirot aan het werk te zien. De inkleuring is van Marek zelf en de Nederlandse vertaling opnieuw van Natasja van Loon en Tonio van Vugt.

Softcover
november 2023
Uitgeverij Dark Dragon Books
ISBN 9789464603408
64 pagina’s
€ 10,95