08-05-2023

Op 7 mei 2023 is de Amerikaanse operazangeres Grace Bumbry op 86-jarige leeftijd overleden.

Grace Bumbry werd als Grace Ann Melzia Bumbry op 4 januari 1937 in St. Louis, Missouri, geboren.Zij studeerde aan de Boston University, de Northwestern University in Evanston (Illinois) en tussen 1955 en 1958 aan de Music Academy of the West in Santa Barbara. Vanaf 1960 was zij verbonden aan het Stadttheater Basel. Haar internationale doorbraak volgde op 23 juli 1961 toen zij bij de Bayreuther Festspiele de rol van Venus zong in ‘Tannhäuser’ van Wagner. Op grond van haar huidskleur werd zij de “Zwarte Venus” genoemd.

Bumbry maakte in 1963 haar debuut in het Royal Opera House Covent Garden Londen als Eboli in ‘Don Carlos’ van Verdi. Met deze rol debuteerde zij ook op 14 april 1964 in de Wiener Staatsoper en op 7 oktober 1965 in de Metropolitan Opera New York. In de Wiener Staatsoper zong zij 50 keer en bij de Met gaf zij ruim 200 optredens.

Bumbry debuteerde op 5 mei 1966 in de Scala van Milaan als Amneris in ‘Aida’ van Verdi. Ook in de Scala zong Grace Bumbry vanaf 1970 sopraanpartijen, waaronder Salome, Tosca, Jenůfa, La Gioconda, Aida, Elisabetta in ‘Don Carlos’ en Medea. In 1979 vertolkte zij bij de Opéra van Parijs de partij van Abigaille in ‘Nabucco’ van Verdi.

In 1997 nam Grace Bumbry afscheid van het operatoneel als Klytaemnestra in ‘Elektra’ van Richard Strauss bij de Opéra National de Lyon. In 2010 keerde zij terug op de bühne als Monisha in ‘Treemonisha’ van Scott Joplin in het Théâtre du Châtelet van Parijs.

Lees in Wien ORF

© Bayreuther Festspiele