21-04-2022

De Franse sopraan Suzanne Sarroca werd op 21 april 1927 in Carcassonne ten zuidoosten van Toulouse geboren.

Suzanne Sarroca studeerde tussen 1946 en 1948 aan het conservatorium van Toulouse en debuteerde in 1949 in haar geboortestad als Charlotte im ‘Werther’ van Massenet. In Brussel zong zij in 1951 de titelrol van ‘Carmen’.

In 1952 maakte zij haar debuut aan de Opéra-Comique van Parijs in de titelrol van ‘Tosca’ en in hetzelfde jaar kwam zij voor ‘Les Indes Galantes’ van Rameau naar de Grand Opéra van Parijs. Daar zong zij vervolgens vooral rollen voor (jugendlich-)dramatische sopraan, waaronder Rezia in ‘Oberon’ van Von Weber (1954), Leonore in ‘Fidelio’ (1955), Senta in ‘Der fliegende Holländer’ (1956), Octavian in ‘Der Rosenkavalier’ naast Régine Crespin (1957) en de titelrol van ‘Aida’ (1958).

Suzanne Sarroca gaf diverse gastoptredens in Genève. Daar was zij te bewonderen in 1956 als Tosca, in 1960 als Lisa in ‘Schoppenvrouw’, in 1961 als Octavian en Aida, in 1962 als Elisabetta in ‘Don Carlos’, in 1966 als Euridyce in ‘Orphée et Eurydice’ van Gluck en in de titelrol van ‘Louise’ van Charpentier en in 1969 als Mère Marie in ‘Dialogues des Carmélites’ van Poulenc. Zij trad bij de opera van Marseille in 1961 op als Donna Anna in ‘Don Giovanni’.

Op 2 november 1964 gaf zij haar enige optreden in het Royal Opera House Covent Garden van Londen in de titelrol van ‘Aida’. Bij het Teatro dell’Opera van Rome trad zij in 1965 op als Elisabetta in ‘Don Carlos’ van Verdi.

Zij maakte haar debuut bij de Wiener Staatsoper op 25 januari 1967 als Tosca en zong er op 17 maart 1967 nog Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’ van Verdi. Tussen 1968 en 1973 was zij bij de Salzburger Festspiele te gast in ‘La Rappresentatione di Anima e di Corpo’ van Cavalieri. Verdere gastoptredens brachten haar naar Rio de Janeiro, Londen, Toulouse, Nice, New York, het Teatro Nacional de São Carlos van Lissabon en het Teatro Colón van Buenos Aires.

Suzanne Sarroca was in 1989 nog te bewonderen bij de Opéra du Rhin van Straatsburg en bij de Opéra de Lyon als Contessa de Coigny in ‘Andrea Chénier’ van Giordano en in 1990 zong zij in Antwerpen de rol van Larina in ‘Jevgeni Onjegin’.

In 1955 heeft zij bij de Grand Opéra van Parijs meegewerkt aan de wereldpremière van de opera ‘Numance’ van Henri Barraud.

De stem van Suzanne Sarroca is vastgelegd op opnamen van hoogtepunten van ‘Le Nozze di Figaro’ (DG), ‘Les Contes d’Hoffmann’ (Adès), ‘Cavalleria Rusticana’ (Adès) en ‘Tosca’ (Vogue). Verder bestaan er live-opnamen van Suzanne Sarroca als Rachel in ‘La Juive’ (17 april 1964 in New York naast Richard Tucker), in de titelrol van ‘Louise’ (13 oktober 1966 in Genève naast Solange Michel, Nicolas Rossi-Lemeni en Jose van Dam) en als Maddalena in ‘Andrea Chénier’ (10 december 1967 in Nice naast Ernest Blanc). Bij het label Orfeo is een vertolking van haar Anima in ‘Rappresentazione di Anima e di Corpo’ van Cavalieri tijdens de Salzburger Festspiele van 1971 uitgebracht.

Luister op YouTube