16-04-2022

De Italiaanse bariton Leo Nucci werd op 16 april 1942 in Castiglione dei Pepoli geboren.

Leo Nucci studeerde vanaf 1957 zang bij Mario Bigazzi en daarna in Bologna bij Giuseppe Marchesi. Nadat hij in 1967 het zangconcours in Spoleto won, debuteerde hij in de titelrol van Figaro in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Gioacchino Rossini. In 1969 sloot Nucci zich aan bij het koor van het Teatro alla Scala in Milaan en studeerde verder bij Ottoviano Bizzani. In 1973 won hij het zangconcours van Vercelli en in 1975 debuteerde hij opnieuw als solist als Figaro in ‘Il Barbiere di Siviglia’

Met deze rol maakte Nucci ook zijn debuut in de Scala van Milaan op 30 januari 1977. In de Scala zou hij gedurende veertig jaren zingen; nog op 18 juni 2016 trad hij er op in de titelrol van ‘Simon Boccanegra’ van Verdi. In 1978 verving Nucci de geïndisponeerde Ingvar Wixell bij het Royal Opera House Covent Garden van Londen in de partij van Miller in ‘Luisa Miller’ en gasteerde daar sindsdien vaak met veel succes.

In ‘Il Barbiere di Siviglia’ debuteerde Nucci op 15 maart 1979 ook in de Wiener Staatsoper. Nog op 14 februari 2017 zong hij in de Wiener Staatsoper de titelrol in ‘Nabucco’ van Verdi. In de Metropolitan Opera van New York zong hij voor het eerst op 22 februari 1980 als Renato in ‘Un Ballo in Maschera’ van Verdi en tot en met 2004 gaf hij er 182 optredens.

Zijn stem is vastgelegd op talrijke opnamen door labels als Fonit-Cetra (‘Maria di Rohan’ van Donizetti), Decca (‘Adriana Lecouvreur’, ‘Otello’, ‘Il Trovatore’, ‘Macbeth’, ‘Simon Boccanegra’, ‘Aida’, ‘Don Carlo’, ‘Ernani’, ‘La Traviata’, ‘Idomeneo’ en ‘Gianni Schicchi’), DGG (‘Aida’, ‘Falstaff’, ‘Il Viaggio a Reims’ en ‘Un Ballo in Maschera’), CBS (‘Il Turco in Italia’, ‘Il Barbiere di Siviglia’ en ‘Maria di Rudenz’), HMV (‘Un Ballo in Maschera’ en ‘Macbeth’) en Bella Voce (Viva La Mamma’).

Kijk op YouTube