05-04-2022

De Nederlandse sopraan Marjon Lambriks werd op 5 april 1949 in Valkenburg geboren.

Marjon Lambriks studeerde zang aan het Conservatorium van Maastricht en bij Paula Lindberg in Amsterdam. Daarna nam zij meerdere jaren les aan het Mozarteum in Salzburg.

Marjon Lambriks zong in 1971 bij de Wiener Kammeroper en in 1972 bij de Wiener Volksoper. Vanaf 1974 was zij verbonden aan de Wuppertaler Bühnen en gaf zij gastoptredens bij de Bregenzer Festspiele en in Zürich (1976). In Nederland trad zij in 1976 op in de rol van Zerlina uit ‘Don Giovanni’ van Mozart en als Valencienne in ‘Die lustige Witwe’ van Franz Lehár in het Congresgebouw van Den Haag.

Marjon Lambriks maakte op 16 juli 1979 haar debuut bij de Salzburger Festspiele  als de Sacerdotessa in ‘Aida’ van Verdi onder leiding van Herbert von Karajan. Zij zou de rol een jaar later in Salzburg hernemen. Op 6 mei 1979 maakte Marjon Lambriks haar debuut in de Wiener Staatsoper als Tebaldo in ‘Don Carlos’ van Verdi, eveneens onder leiding van Von Karajan. Op 16 februari 1981 werkte zij mee aan de Oostenrijkse première van ‘Mass’ van Leonard Bernstein in de Wiener Staatsoper.

Marjon Lambriks werd in Nederland bekend door televisieoptredens. Zo zong zij in muziekuitzendingen van de KRO en ging zij in 1979 voor de AVRO optreden in een speciaal voor haar ontworpen programma, waar beurtelings de muziek van operettecomponisten als Franz Lehár, Robert Stolz en Johann Strauss jr. centraal stonden. Daarnaast werkte zij mee aan de concertserie ‘Ein Abend in Wien’ onder leiding van Willi Boskovsky, waarbij ze regelmatig zong naast Rudolf Schock.

Op 5 mei 2010 gaf Marjon Lambriks – ter afsluiting van haar 40-jarige carrière als opera- en operettezangeres – een optreden tijdens het bevrijdingsconcert in Amsterdam.

Haar stem is vastgelegd op diverse studio-opnamen, waaronder ‘Strahlend Junge Operette’, ‘Marjon Lambriks zingt Robert Stolz’ (1979/ 1982), ‘Operette Gala, Lieder der Puszta’ (1980), ‘Marjon Lambriks Meine schönsten Liebeslieder’ (1987) en ‘Marjon Lambriks & Henk Poort; Operette Gala’ (2001).

Kijk op YouTube