29-03-2022

De Amerikaans-Nederlandse sopraan Claron McFadden werd op 29 maart 1961 geboren.

Claron McFadden studeerde aan de Eastman School of Music in Rochester New York. Haar operadebuut maakte ze op 1 juni 1985 tijdens het Holland Festival als Ulania in ‘L’Eroe Cinese’ van Hasse. Bij De Nederlandse Opera zong zij onder andere de rollen van Zerbinetta in ‘Ariadne auf Naxos’ (1989), Zerlina in ‘Les Brigands’ van Offenbach (1992), Valetto in ‘L’Incoronazione di Poppea’ (1993) en Soeur Constance in ‘Dialogues des Carmélites’ (2002).

In het Royal Opera House Covent Garden van Londen debuteerde zij op 3 mei 1995 als Philidel/Honour in ‘King Arthur’ van Purcell. Bij het Glyndebourne Festival zong zij voor het eerst op 20 juli 1996 in de titelrol van ‘Lulu’ van Berg. Voorts trad zij tijdens het festival nog op als Susanna in ‘Le Nozze di Figaro’ (1996), Controller in de wereldpremière van ‘Flight’ van Jonathan Dove (1998) en Musetta in ‘La Bohème’ (2000).

In het Teatro alla Scala van Milaan maakte Claron McFadden op 20 september 2008 haar debuut in de titelrol van ‘La Didone’ van Cavalli. In 27 oktober 2012 zong zij voor het eerst in de Bayerische Staatsoper van München als Seele in de wereldpremière van ‘Babylon’ van Jörg Widmann.

Andere rollen van haar repertoire zijn onder andere Adele in ‘Die Fledermaus’ van Johann Strauss, Thalie/La Folie in ‘Platée’ van Rameau, Hébé/Zima in ‘Les Indes Galantes’ van Jean-Philippe Rameau en Teofane in ‘Ottone’ van Händel.

Claron McFaden werkte mee aan wereldpremières van onder meer ‘Gassir, The Hero’ van Theo Loevendie (1991), ‘Noah’ van Guus Janssen (1994), ‘Flight’ van Jonathan Dove (1998), ‘Rage d’amours’ van Rob Zuidam (2005), ‘After Life’ van Michel van der Aa (2006), ‘La Commedia’ van Louis Andriessen (2008), ‘Adam in Ballingschap’ van Rob Zuidam (2009), ‘Babylon’ van Jörg Widmann (2012), ‘Sunken Garden’ van Michel van der Aa (2013), ‘Laika’ van Martijn Padding (2014) en ‘Shell Shock’ van Nicolas Lens bij De Munt Opera van Brussel (2014).

Claron McFadden werkte met belangrijke dirigenten als Kurt Masur, John Eliot Gardiner, Frans Brüggen, William Christie, Andrew Davis, Hartmut Haenchen, René Jacobs, Marc Minkowsky, Trevor Pinnock en Neeme Järvi.

Claron McFadden kreeg in 2006 de Amsterdamprijs voor de Kunsten uitgereikt. Daarnaast zong zij tijdens de inhuldiging van Koning Willem Alexander in 2013. Verder trad Claron op met het Theater Transparant in haar eigen productie ‘Lilith’.

Kijk op YouTube

© Mike Hoban