28-03-2022

De bas Samuel Ramey werd op 28 maart 1942 in Colby in de Amerikaanse staat Kansas geboren.

Samuel Ramey studeerde aan de Kansas State University en vervolgens aan de Wichita State University, waar hij in 1968 Bachelor of Music werd. Daarna kreeg hij les bij de zangpedagoog Arthur Newman in Wichita en Armen Boyajian in New York. In 1972 won Ramey de Metropolitan Auditions en debuteerde een jaar later bij de New York City Opera als Zuniga in ‘Carmen’. Aan de City Opera had hij dan zijn eerste grote successen als Don Giovanni, Méphistophélès in ‘Faust’ van Gounod en de titelrol in ‘Mefistofele’ van Boito.

Op 19 juni 1976 zong hij voor het eerst tijdens het Glyndebourne Festival met de titelrol van ‘Le Nozze di Figaro’. Aan de San Francisco Opera maakte hij in 1978 zijn debuut Colline in ‘La Bohème’. Bij de Grand Opéra Paris debuteerde hij in 1979 als Colline. Als Figaro in ‘Le Nozze di Figaro’ debuteerde hij ook in het Teatro alla Scala van Milaan op 19 mei 1981, in de Wiener Staatsoper op 20 juni 1981 en in het Royal Opera House Covent Garden van Londen op 17 december 1982. Tussen 1981 en 1989 zong hij tijdens het Rossini Festival in Pesaro, onder andere tijdens de heropvoering van ‘Il Viaggio a Reims’ in 1984 als Lord Sidney. Op 19 januari 1984 maakte hij zijn operadebuut in de Metropolitan Opera van New York als Argante in ‘Rinaldo’ van Händel naast Marilyn Horne. Tot en met 2013 gaf hij in de Met 318 optredens.

De stem van Samuel Ramey is vastgelegd op talrijke studio-opnamen. Bij Philips (‘I Due Foscari’, ‘Oberto’, ‘Un Ballo in Maschera’, ‘Ariodante’, ‘Lucia di Lammermoor’, ‘Otello’, ‘Maometto II’, ‘Il Barbiere di Siviglia’, ‘Armida’ van Haydn, ‘Rodelinda’, ‘Tosca’, ‘Die Zauberflöte’ en ‘Les Contes d’Hoffmann’), Decca (‘Le Nozze di Figaro’, ‘The Rake’s Progress’, ‘Regina’ van Blitzstein, ‘Macbeth’, ‘I Lombardi’ en ‘Norma’), DGG (‘Semele’, ‘Il Viaggio a Reims’, ‘Il Signor Bruschino’, ‘Don Giovanni’, ‘Lucia di Lammermoor’ en ‘Elektra’) CBS (‘Il Turco in Italia’, ‘La Donna del Lago’, ‘Il Barbiere di Siviglia’ en ‘Blauwbaards Burcht’), Sony (‘La Gazza Ladra’, ‘Mefistofele’, ‘Aida’ en ‘Don Carlos’), CBS-Hungaroton (‘La Gioconda’), Acanta (‘L’Italiana in Algeri’), EMI (‘Il Trovatore’, ‘Attila’, ‘Don Giovanni’, ‘Il Barbiere di Siviglia’, ‘Don Carlos’ en ‘Hamlet’), Teldec (‘Faust’ en ‘Carmen’), Erato (‘The Rake’s Progress’), RCA/BGM (‘Mefistofele’) en Virgin (‘Susannah’ van Floyd).

Kijk op YouTube