03-12-2021

De Nederlandse operaregisseur Jan Bouws wordt op 3 december 2021 84 jaar.

Jan Bouws werd op 3 december 1937 in Amsterdam geboren als zoon van musicus, componist en auteur Jan Bouws en encyclopediste Juliana van Heijningen. Jan Bouws jr. was negen jaar toen hij voor het eerst een opera zag in 1947 in de Amsterdamse Stadsschouwburg: ‘Carmen’ met Ruth Horna in de titelrol. Daarna zag hij in Amsterdam onder andere in 1949 Max Lorenz en Kirsten Flagstad in ‘Tristan und Isolde’ bij de Wagnervereeniging en in 1951 Kathleen Ferrier in de titelrol van ‘Orfeo’ van Gluck.

De liefde voor de opera leidde ertoe dat Jan Bouws zich in 1956 aanmeldde bij de Nederlandsche Opera om als stagiair mee te werken bij de regieafdeling. In 1959 vertrok Bouws naar Londen voor de regieopleiding aan The National School of Opera in Londen en keerde eind 1960 terug in vaste dienst als algemeen assistent bij De Nederlandse Opera (DNO) onder intendant Evert Cornelis.

Jan Bouws zou tot 1999 verbonden blijven aan De Nederlandse Opera als regisseur, hoofd regie en artistiek leider van de Operastudio. Hij regisseerde daarnaast producties bij Opera Forum, het Holland Festival en het Edinburgh Festival. Zijn internationale carrière bracht hem tevens naar onder andere Kaapstad, Johannesburg, San Diego, Riga, Dublin, Brussel en Szeged. Daarnaast was Bouws docent Operaregie. Bovendien was hij artistiek adviseur bij Opera Trionfo en commissielid van het Fonds Podiumkunsten.

Jan Bouws werd op 25 april 2014 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Lees in REPORTAGE: Operaregisseur Jan Bouws: deel 1

Lees in REPORTAGE: Operaregisseur Jan Bouws: deel 2

Lees in REPORTAGE: Operaregisseur Jan Bouws: deel 3

Lees in REPORTAGE: Operaregisseur Jan Bouws: deel 4

© Hans Hijmering