****
© Jochen Quast
Duisburg, 12 november 2021

‘El Retablo de Maese Pedro’ leeft op bij Deutsche Oper am Rhein

Het Düsseldorfer Marionetten-Theater brengt het reizende poppenspel van de opera ‘El Retablo de Maese Pedro’ in Theater Duisburg tot leven. Totdat via live-video Don Quijote op het poppentoneel springt…

El Retablo de Maese Pedro’ (1923) is een opera van de Spaanse componist Manuel de Falla (1876-1946) gebaseerd op een verhaal uit ‘Don Quijote’ van Miguel de Cervantes. De eenakter wordt zelden opgevoerd en de Deutsche Oper am Rhein (DOR) brengt de voorstelling van drie kwartier als ‘Theater in Theater’ in een Duitse vertaling.

De Italiaanse regisseuse Ilaria Lanzino ensceneert ‘El Retablo de Maese Pedro’ als een familievoorstelling. Voor een jeugdig publiek en schoolklassen worden in het toegevoegde voorspel de personages, de orkestleden en hun muziekinstrumenten van het werk geïntroduceerd op muziek van ‘Danses Concertantes’ van Stravinsky. Gedurende een kwartier beleven de ridder Don Quijote en zijn vriend Sancho Pansa, de poppenspeler Maese Pedro en zijn hulpje Trujamán al diverse avonturen op en met het toneel. Hun kostuums van ontwerpster Inga Gürle en Ilaria Lanzino zelf zijn treffend grotesk.

Vervolgens brengen de poppenspelers Anna Zamolska en Anton Bachleitner het spel van ‘El Retablo de Maese Pedro’ met charme tot leven. We zien hoe Don Gayferos zijn ontvoerde geliefde Melisendra bevrijdt uit de handen van de Moorse koning Marsilio. Wanneer de Moren achter hen aankomen, springt plots Don Quijote op het poppentoneel. Hij schiet van buiten het spel “te hulp” via de live-video van decorontwerper en videokunstenaar Torge Møller in een projectie van ‘decor over decor’. De ridder “verslaat” de Moren, vernietigt het poppenspel en verklaart ten slotte zijn toewijding aan zijn denkbeeldinge vrouwe Dulcinea.

De Slowaakse bas-bariton Richard Šveda – sinds 2010/11 ensemblelid DOR – is een uitstekende Don Quijote. Vocaal solide – zijn E’s en F’en in de finale staan als een huis – en geloofwaardig in zijn onbeheerste uitspattingen maakt hij het publiek deelgenoot van de vervaging tussen fictie en werkelijkheid. De Duitse tenor Johannes Preißinger – sinds 2009/10 ensemblelid DOR – vertolkt de rol van Maese Pedro onverschrokken en avontuurlijk en zijn hulpje en aankondiger Trujamán wordt speels gezongen door de Duitse mezzosopraan Valerie Eickhoff, sinds 2020/21 ensemblelid DOR.

Dirigent Ralf Lange – sinds 2009 Kapellmeister en assistent van de GMD bij DOR – geeft een vrij romantische lezing van de partituur en verstrekt aan de mix van Spaanse volkstonen en middeleeuwse klanken goede tempi en een adequate muzikale stroming. De leden van de Duisburger Philharmoniker laten genieten van hun virtuoze partijen.

‘El Retablo de Maese Pedro’ van DOR is muziektheater met poppenspel, zang, dans en video van circa 45 minuten zonder pauze. Het is een charmante, vermakelijke en sympathieke productie met name interessant voor een jong publiek. En vooral vanwege de kleinschaligheid is het in coronatijd een uitstekende keuze.