23-06-2021

De Nederlandse bariton Ruud van der Meer werd op 23 juni 1936 als Rudolf Cornelius Adrianus van der Meer in Den Haag geboren.

Ruud van der Meer studeerde zang aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag bij Laurens Bogtman. Hij was in 1967 winnaar van de Toonkunst Aanmoedigingsprijs tijdens het 14e Internationaal Vocalisten Concours van ’s-Hertogenbosch en won verder prijzen op concoursen in Barcelona en Toulouse. Zijn concertdebuut was in 1967 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam met de pianist Rudolf Jansen.

Van der Meer werkte in eerste instantie – naast zijn bezigheden als concertzanger en koordirigent – als hoboïst bij het Residentie-Orkest in Den Haag. Al snel kreeg hij echter bekendheid vanwege zijn concerten in Nederland, West-Europa, Scandinavië en Noord-Amerika en door radio-uitzendingen en plaatopnamen.

Concerten brachten hem onder andere naar Berlijn en Wenen (in 1983 de ‘Matthäus Passion’ in het Wiener Konzerthaus), Warschau, het Holland Festival, de Bregenzer Festspiele (1969) en het English Bach Festival. In 1988 gaf hij concerten in Moskou tijdens een grote Ruslandtournee. Samen met Elly Ameling zong hij in Londen en New York het ‘Spanisches Liederbuch’ en het ‘Italienisches Liederbuch’ van Hugo Wolf.

Ruud van der Meer vestigde zich in Wassenaar en was vanaf 1972 werkzaam als docent aan het conservatorium van Amsterdam. Hij nam op 28 oktober 1992 afscheid van het concertpodium met een recital in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Daar bracht hij met Rudolf Jansen hetzelfde Franstalige programma, dat zij tijdens zijn debuut 25 jaren eerder hadden gegeven.

De stem van Ruud van der Meer is vastgelegd op talrijke grammofoonplaten. Zo nam hij voor het label Telefunken Kantaten van Bach, werken van Händel en de baspartij van de volledige ‘Matthäus Passion’ op. Verder verschenen opnamen bij CBS, Erato, Polydor, Philips, Denon (cantaten van Berlioz) en Ottavo (liederen van Brahms).

Kijk op YouTube