18-06-2021

De Nederlandse sopraan Nelly van der Spek wordt op 18 juni 2021 tachtig jaar.

Nelly van der Spek werd op 18 juni 1941 in Schiedam geboren en studeerde aan het conservatorium van Rotterdam bij Jo Bollekamp. Daarna zette zij haar studie voort in Salzburg, Wenen en in München bij onder anderen Hans Hotter.

In 1963 was Nelly van der Spek prijswinnares op het Internationale Vocalisten Concours van ‘s Hertogenbosch. In datzelfde jaar zong zij in het kader van het Holland Festival de sopraanpartij in de ‘Hohe Messe’ van Bach begeleid door leden van het  Concertgebouworkest. Vervolgens maakte Nelly van der Spek carrière in Duitsland, waar zij vooral gewaardeerd werd als vertolkster van werken van Bach en andere barokcomponisten. In Duitsland maakte zij in die tijd voor de platenlabels Telefunken en Da Camera opnamen van Bach-cantaten. Op Telefunken verscheen in 1969 nog een opname van haar als Clorinda in ‘Il Combattimento di Tancredi e Clorinda’ van Monteverdi onder leiding van Gustav Leonhardt. Deze rol zong zij in 1974 én 1976 bij De Nederlandse Operastichting. In 1970 vertolkte zij bij de VARA Matinee de rol van Glauce in de opera ‘Medea’ van Cherubini naast Magda Olivero in de titelrol. 

Verder zong Nelly van der Spek tijdens gastvoorstellingen op verschillende festivals, zoals het Festival de Lyon, Prager Frühling, Israël Festival, Festival van Vlaanderen en Schwetzinger Festspielen en werkte zij samen met dirigenten als Roberto Benzi, Gary Bertini, Ernest Bour, Leo Driehuis, Symon Goldberg, Nicolaus Harnoncourt, Anton Kersjes, Kenneth Montgommery, Riccardo Muti, Willem van Otterloo, Karl Richter, Fulvio Vernizzi en Hans Vonk.

Kijk op YouTube